Община Бургас ще търси друго място, на което да изпълни

...
Община Бургас ще търси друго място, на което да изпълни
Коментари Харесай

Недоволни Твърдица спряха проекта за социална градина за хора с деменция, не му било мястото в селото

Община Бургас ще търси друго място, на което да извърши значими за района план

Няма да има обществената градина за възрастни хора с деменция „ Грижовник ” в бургаското село Твърдица, а повода е... недоволството на локалните от самодейността. Към момента Община Бургас търси друга подобаваща постройка за същия план и очакванията са, че той ще се реализира в най-скоро време, защото потребност от подобен Център има.

„ Няма да разказвам причините им " срещу ", нито ще ги оборвам, въпреки че имам какво да кажа. Не виждам смисъл да натрапвам едно толкоз положително и свястно начинание, откакто има мощна опозиция против него в селото. И тъй като съм сигурен в нуждата от такава грижа за хората с деменция, ви убеждавам, че ще продължим да работим по тематиката и ще създадем превъзходен дневен център за тях, а може би и за самите нас след време. ще го създадем там, където освен не поражда негативизъм, а се радва на поддръжка! Дължим го на хората с деменция, на всеотдайните ни обществени и медицински чиновници, на студентите, които ще оказват помощ. Дължим го на самите нас в случай че претендираме да сме съчувствени хора и общество ”, сподели с нескрита горест кметът Димитър Николов.

Въпросните причини, които той отхвърли да разяснява са любопитни, само че и някак предстоящи, изключително поради сходната реакция на хора към други няколко потребни за града начинания. Визираме етажните паркинги, за които бяха определени няколко локация, само че срещнаха сериозна опозиция от живущите в района, както и концепцията за крематориум в бургаския жк „ Меден рудник ”. Ето какво пишат в ожесточената полемика, която се развихри в някои от групите на с. Твърдица, които смятат, че плануванаъа за грижа за възрастни хора постройка би трябвало да бъде детска градина:

„ Какъв е този план в центъра на селото?!??Детска градина би трябвало...младите би трябвало да се притеглят в селото...Не мисля,че мястото е най- уместно за болните хора, за живущите също ”
„ Като цяло считам, че тук не му е мястото на този център. Имам визия по какъв начин протича заболяването и по какъв начин се трансформират хората от нея. Тези хора се опасяват от всяка смяна, някои стават нападателни и картините, които ги съпътстват, по никакъв начин не са приятни. Те имат потребност и от здравна грижа. ”

„ Към момента това е единственото място, където майките с дребни деца могат да се разходят и отпочинат. За младежите пък въобще не приказвам, толкоз години не им се дефинира тяхното място, за което да се грижат… с изключение на беседката и то неотдавна. ”

„ Детска площадка в непосредствена непосредственост до дом за хора с деменция - две изцяло несъвместими неща ”

„ Къде ще отиват фекалните води от този дом след ката селото няма канализация? ”

„ Съдбата на постройката от дълго време е решена, въпрос на време беше! И всичко лъсна, само че против неистини и операции единствено един глупак би могъл да бъде апатичен! ”

Това е единствено дребна част от негативизма. В позицията на хората те пропущат да обяснят, че в селото в действителност живеят общо 14 деца. 4 от тях посещават образователни заведения в Бургас, а останалите са записани в детската градина и учебното заведение на с. Маринка. Въпросната детска градина бе издигната на скоро по най-модерни технологии и представялва същинско украшение за селото и района към него, като потенциалът ѝ е пребогат да поеме всички потребности на с. Твърдица. Нещо повече - тя се намира на едвам 3 километра разстояние.

Друго, което пропущат недоволните е, че въпросната постройка, която бе планувана за дома за възрастни хора с деменция, в този момент ще остане в същото порутено положение, в което е от години насам. Вместо да бъде ремонтирана, а регионът към нея освежен с градинки и места за отдих. От боязън от хората с деменция?

Както написа шефът на Домашния обществен патронаж към Община Бургас Валентина Станкова, въпросният план щеше освен да открие нови работни места, само че и да способства изцяло за развиването на с. Твърдица:

След проучване на неизползваните общински здания се откри, че някогашната детска градина в с. Твърдица е най-подходящото място за разширение на тази неповторима и нова услуга за страната. Настоящата опция за финансиране ще разреши да се ремонтира цялата постройка, която в сегашния миг е в неприятно положение. Това от своя страна ще даде следните благоприятни условия:
- Ще разшири потенциала на „ Грижовник “, като се даде опция в услугите на Центъра да се включат всички възрастни хора от с. Твърдица, които желаят да я ползват;

- Ще помогне на околните на възрастните хора от с. Твърдица и консуматори на „ Грижовник “ да се усещат спокойни, че техните родственици имат обществени контакти, подкрепяни са от специалисти-психолози, обществени служащи, рехабилитатори, ерготерапевти, мед.сестри, арттерапевти, музикотеравти и така нататък

- Ще обнови остарели помещение на приземния етаж, които да се употребяват от хората от с. Твърдица за мероприятия, юношески център, клуб по интереси;

- Ще даде опция на експерти от с.Твърдица да упражняват специалността си в родното си село, без да им се постанова да пътуват до града;

- Ще обезпечи работни места на хора от селото в обслужващите длъжности- санитар, хигиенист;

- Ще се ремонтират прилежащите градинки, начело и откъм гърба на постройката, което ще разреши да се употребяват, както от хората от селото, по този начин и от потребителите на „ Грижовник “;

- Ще даде опция с. Твърдица и в частност „ Грижовник “ да стане база за студенти, които да бъдат привлечени като бъдещи експерти и поданици на селото.

Но всичко това среща извънредно отрицание от жителите на селото. И както се споделя на латински: vox populi, vox dei, или на български “Глас национален - глас Божи ”. Нали? Всъщност латинската фраза е малко по-дълга и гласи следното:

Nec audiendi qui solent dicere, Vox populi, vox Dei, quum tumultuositas vulgi semper insaniae proxima sit

Оставяме го без превод.

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР