Община Бургас представи етапите на развитие на 4 важни проекта

...
Община Бургас представи етапите на развитие на 4 важни проекта
Коментари Харесай

Община Бургас представи реализирането на 4 важни проекта

Община Бургас показа стадиите на развиване на 4 значими плана с европейско финансиране. Те надграждат постигнатото в областта на околната среда и опазването на нематериалното културно завещание. Подробности за тяхното осъществяване показаха зам.-кметът Весна Балтина и специалисти от администрацията.

През актуалната година сполучливо завърши осъществяването на дейностите по план " Закриване, рекултивация и мониторинг на хранилище за неопасни боклуци - Братово ", ДБФП BG16M1OP002-2.010-0034-C01, финансиран по Оперативна Програма " Околна среда 2014-2020г. “, съфинансиран от ЕФРР.

Общинското хранилище е въведено в употреба през 1982 година и обслужва общините Камено и Бургас. През 2015 година, след използване на районния принцип за ръководство на отпадъците, то е спряно от употреба и се подхващат ограничения за неговата рекултивация.

Дейностите обгърнаха 117,48 дка повърхност, която е с нарушена конструкция. Рекултивацията цели оптимално да ограничи неподходящото влияние на насъбраните боклуци върху околната среда.

Извършени са действия по оформяне на новата повърхнина посредством предепониране на боклуци и разчистване на прилежащи терени. Изградени са уреди за отнасяне на филтрационни води, както и система за хващане и извеждане на депонийния газ.

Чрез рекултивацията се предотвратява замърсяване на атмосферния въздух и повърхностните води, проникването на вода в тялото на депото, обезпечават се подобаващи условия за запазване на околната среда. Проектът способства за осъществяването на европейската инструкция за депониране на боклуци.

Междувременно стана ясно, че е приключило построяването на клетка 2 на районното хранилище. Чрез нея се обезпечава потенциал от 400 000 тона, като е планувана опция той да може да се усилва.

Продължават дейностите по създаване на съвременна анаеробна апаратура за преправка на разделно събрани биоразградими боклуци на територията на Бургаски район. Основният способ в работата на оборудването е процесът на суха метанизация. Чрез приемания биогаз ще се създава електричество, топлинна сила и компост.

При третирането на отпадъците посредством анаеробна технология се понижават парниковите газове в атмосферата, които се отделят при процесите на изгниване. От друга страна ще се понижи делът на отпадъците, които постъпват на районното хранилище.

В инсталацията е планувано да се обработват към 30 000 тона годишно разделно събрани биоразградими боклуци от семействата и други източници. При оптимално натоварване на своя потенциал, инсталацията ще може да създава 5 300 000 kWh електрическа енергия. До момента е построена главната част от подземните структури на анаеробната апаратура и административната постройка. Доставени са оборудванията за преправка на биогаза и производството на електрическа енергия.

Анаеробната апаратура се осъществя по план " Изграждане на анаеробна апаратура за разделно събрани биоразградими боклуци на територията на район Бургас ". Той се реализира с безплатна финансова помощ и лично финансиране от общините Бургас, Несебър и Камено.

тази година сполучливо започва нова услуга по транспортиране на остарели мебели, изхвърлени от семействата на територията на общината. Тя е създадена по положителни практики от Германия, като задачата ѝ е понижаване количеството на едрогабаритните боклуци от бита. Чрез услугата старите мебели, след дребен ремонт, ще може да бъдат употребявани още веднъж. До този миг са събрани 417 тона непотребни движимости от домашно обзавеждане.

В рамките на план " Прилагане на модел за ръководство на едрогабаритни боклуци от бита на територията на Община Бургас ", финансиран по ОПОС 2014 – 2020, беше актуализирана и оборудвана общинска работилница за ремонт и подготовка за повторна приложимост на остарели мебели, намираща се в Южна промишлена зона. Първата партида ремонтирани мебели ще бъде изложена още този месец в шоурум, който също по този начин беше освежен по плана, и се намира в жк " Изгрев “.

Община Бургас извърши поредност от действия за предпазване на локалните обичаи. В рамките на осъществяването на план " Развитие, запазване и разпространение идентичността на нематериалното културно завещание в кв. " Крайморие “, Община Бургас “, Народно читалище " Петър Янев 1939 “ организира 2 фестивала навън през летния сезон, всеки с дълготрайност 3 дни.

Проектът се финансира посредством Стратегия за ВОМР на МИРГ " Бургас – Камено " по Програма за морско дело и риболовство, съфинансирана от Европейския съюз посредством Европейския фонд за морско дело и риболовство.

Първият фестивал се организира в интервала 25 – 27 юни под надпис " Здравей море “. Вторият фестивал бе под мотото " Крайморска фиеста " и се организира на 20, 21 и 22 август това лято. Двете събития имаха за цел да покачат интереса на туристите към " Крайморие “, да се насърчи любителското творчество и да се даде опция за изява на надарени младежи.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР