Община Бургас да закупи система за мониторинг на качеството на

...
Община Бургас да закупи система за мониторинг на качеството на
Коментари Харесай

Съветници искат нова система за качеството на въздуха и газ анализатор за КАТ

Община Бургас да закупи система за мониторинг на качеството на въздуха и газ анализатор за премерване на нездравословните излъчвания от отработили газове на колите. Това оферират в докладна бележка общинските съветници от групата на ГЕРБ Димитър Людиев, Калояна Живкова, Георги Дракалиев, който е регионален водач на Вътрешна македонска революционна организация и доктор Георги Митев лидер групата на Реформаторския блок в локалния парламент.

В огромните градове качеството на въздуха неизбежно е по-лошо, в сравнение с в дребните обитаеми места, в които нито има индустрия, нито засилен авто трафик. Според разбор, направен от общинската администрация, 25,17% от замърсяването на въздуха в община Бургас се дължи на пътния трафик, а 25,14% на индустрията и строителството.

" Сигналите от страна на жители от съвсем цялата територия на града, демонстрират нуждата от координирани и ефикасни дейности от всички способени органи и заинтригувани институции. Мониторингът на качеството на атмосферния въздух и даването на достоверна и в действително време информация на жителите е един от главните задължения на органите на локалната власт “, пишат общинските съветници.

На територията на Бургас действат три мониторингови станции от Националната автоматизирана система за надзор на качеството на атмосферния въздух, както и Мобилна станция за надзор качеството на въздуха, благосъстоятелност и под ръководството на Община Бургас. Надграждането на съществуващата система за мониторинг на качеството на въздуха е допустимо посредством доставката, монтажа и интеграцията на надеждни устройства в зоните с най-многобройни сигнали от жителите. Това са к-с " П. Р. Славейков “, к-с " Изгрев “, ЦГЧ, ж.к. “Възраждане “, к-с " Братя Миладинови “. По този метод ще се усили обсега на следената територия, ще се подобрят опциите за информиране на популацията и ще се подкрепя активността на контролните институции.

Съветниците прецизират, че станциите следва да бъдат сертифицирани, с висока степен на отбрана, с вграден програмен продукт за снемане на данните.

Що се отнася до замърсяването на въздуха от пътния трафик означават, че нездравословните излъчвания от изгорелите газове на колите са извънредно тежък замърсител, изключително за огромните градове. Бургас не прави изключение и точно по тази причина през последните няколко години общината извършва целенасочена политика за възобновяване и ръководство на публичния превоз:

-        Обновяване на автобусния състав

-        Развитие на електрическия превоз

-        Въвеждане на зони с укротен трафик

-        Рехабилитация на уличната мрежа

-        Извеждане на директния трафик от града.

В резултат на тези ограничения се осъществят над 1 500 т./год. спестени излъчвания CO2.

За надзор и предварителна защита на този тип замърсяване, на европейския пазар се оферират газ анализатори от ново потомство, с които се мерят нездравословните излъчвания от отработени газове. 

Съветниците смятат, че в случай че чиновниците в КАТ – Бургас разполагат с такова устройство, те ще имат опция да мерят излъчванията от отработили газове и да глобяват неизрядните коли. Тези инспекции ще бъдат крачка в вярната посока, а точно по-малко нездравословни излъчвания във въздуха. Тази процедура напълно неотдавна бе въведена и в София, където Столична община закупи 7 газ анализатора, които след това даде на КАТ със същата цел.

 

 
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР