Община Благоевград направи поредната стратегическа стъпка за решаване на въпроса,

...
Община Благоевград направи поредната стратегическа стъпка за решаване на въпроса,
Коментари Харесай

Кметът Камбитов на извънредна сесия на ОбС- Благоевград: Таксата за битови отпадъци няма да бъде повишена

Община Благоевград направи следващата стратегическа стъпка за решение на въпроса, обвързван с създаване на Регионалната система за боклуци в село Бучино, отговаряща на европейските стандарти. Съгласно условията, настоящето хранилище би трябвало да спре да действа на 31 декември, а до създаване на новото, отпадъците ще бъдат извозвани в Разлог.

Кметът Атанас Камбитов съобщи, че това е краткотрайна мярка и че чака страната да направи нужното, с цел да не се допусне банкрут на общините в Сдружението. „ Правителството на Бойко Борисов постоянно подхожда съответно и е посочило отношение към Благоевград, по тази причина нямам подозрение и се надявам, че и в тази съответна обстановка, страната ще ни помогне “, означи доктор Камбитов. Той добави, че няма да допусне повишение на таксата за битови боклуци.

На изключително съвещание на Общински съвет през днешния ден, съветниците гласоподаваха актуализация и на Програмата за ръководство на отпадъците на Община Благоевград за интервала 2015 – 2020 година „ Актуализацията се постанова, тъй като Общината е пряк бенефициент по Оперативна програма „ Околна среда ‎2014-2020 г “. Ние аплайваме по две процедури. Едната е за създаване на компостираща апаратура и на апаратура за авансово отнасяне, а другата процедура е за създаване на анаеробна апаратура за разделно събрани биоразградими боклуци. Общата стойност на двете съоръжения е към 40 млн. лв. “, разясни кметът Камбитов.

Община Благоевград, в партньорство с общините от Регионалното съдружие за ръководство на отпадъците, ще кандидатства и с „ Комбинирана процедура за планиране и създаване на компостиращи съоръжения и на съоръжения за авансово отнасяне на битовите боклуци “ по предпочитана ос 2 на Оперативна стратегия „ Околна среда ‎2014-2020 година “ Проектът цели да подсигурява, че всички постъпващи битови боклуци на територията на община Благоевград ще бъдат обработвани и третирани по безвреден за околната среда метод.

Община Благоевград към този момент има определен реализатор за създаване на Регионалната система за ръководство на отпадъците, ако няма обжалване, се чака депото да бъде готово до август идната година.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР