Община Благоевград и културните институти организират събития през месец юли

...
Община Благоевград и културните институти организират събития през месец юли
Коментари Харесай

„Лято в града“ – културната програма на Благоевград през летния месец юли

Община Благоевград и културните институти провеждат събития през месец юли под надпис „Лято в града“.

Безплатна лятна занималня по ползи за децата, безвъзмездни спортни тренировки по доста типове спорт за децата, танци навън, изложения, занимания в Библиотеката са част от провокациите към жители и посетители на града.

След еуфоричното начало на месеца с танцова латино фиеста на Моста на влюбените, календарът на юли е напълнен с голям брой събития, за множеството от които достъпът до тях е безвъзмезден. Тъй като за кмета на община Благоевград Илко Стоянов и неговия екип приоритет е детската и младежка публика, точно към тях са ориентирани множеството от предложенията за занимания през ваканцията.

За първи път в Благоевград това лято работи Занималня по ползи, органазарана от Центъра за личностно и креативно развиване на децата на Благоевград. Занималнята е предопределена за деца в предучилщина и начална учебна възраст. За по-големите са опциите да упражняват плуване, тенис на маса, футбол, бейзбол и още няколко типове спорт изцяло гратис.

Регионалната библиотека „Димитър Талев“ също провежда безвъзмездни занимания за децата – всеки понеделник, сряда и петък от 14:00 до 16:00 часа е „Лятно четене“ – четене и подготовка; всеки вторник и четвъртък от 10:00 до 12:00 часа са заниманята по изобразяване и оцветяване „Рисувам, развличам се“, а всеки петък от 10:00 до 12:00 часа книжките сами отиват при децата в самодейността „Книжки самоходки“ в Градската градина. Там се появява и обичан воин от приказките, с помощта на съдействието на Регионалната библиотека с държавна такса „Проф.Енчо Халачев“.

Регионалната библиотека не подценяват и по-възрастите си читатели – за тях са готови редица забавни презентации и срещи. През юли започва новата самодейност „НЕдоразказаниТЕ истории“ като първата среща е с арх.Коста Сандев, който ще опише за необикнования живот на архитекта Лазар Парашкеванов, построил кметството на Горна Джумая. Срещата е на 7 юли от 17:00 часа. в Библиоклуба.

През юли е дълго чаканата премиера на комичната опера от Гаетано Доницети „Дон Паскуале“, усърдно подготвяна от Камерна опера Благоевград за величествен свършек на 50-ия юбилеен сезон на Камерната опера. Премиерата е на 6 юли от 19:00 часа в салона на Камерна опера Благоевград.

През юли Благоевград е хазаин на Националния пленер по живопис „Живописни технологии в актуалното изкуство“. Откриването е на 12 юли в 12:00 часа в двора на Измирлиевата къща в квартал „Вароша“, а какво ще сътворят 8 художници от Благоевград и страната – ще забележим в изложбата, която ще се открие на 19 юли в 18:00 часа в залите на Градската художествена изложба.

През юли е самобитната премиера на документалния спектакъл „Забелязано в Благоевград“ – режисура на Драматичен спектакъл „Никола Вапцаров“. В три следващи дни, на три разнообразни местоположения публиката има опция да види три фрагмента от постановката, чиято публична премиера ще бъде през месец септември.

Цялата стратегия през месец юли можете да видите тук –>
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР