ОБЩИ УСЛОВИЯЗА ПОЛЗВАНЕ НА ЕЛЕКТРОПРЕНОСНАТА МРЕЖА ОТ КРАЙНИ КЛИЕНТИЧАСТ 2

...
ОБЩИ УСЛОВИЯЗА ПОЛЗВАНЕ НА ЕЛЕКТРОПРЕНОСНАТА МРЕЖА ОТ КРАЙНИ КЛИЕНТИЧАСТ 2
Коментари Харесай

Общи условия за използване на електропреносната мрежа от крайни клиенти - част 2


ОБЩИ УСЛОВИЯ

ЗА ПОЛЗВАНЕ НА ЕЛЕКТРОПРЕНОСНАТА МРЕЖА ОТ КРАЙНИ КЛИЕНТИ

ЧАСТ 2

Чл. 42. В случай, че страната, позоваваща се на непреодолима мощ, не изпрати уведомлението за началото на събитията по член 40, когато по силата на същият последното е било належащо и/или не удостовери събитието в инструкции период по член 41, страната губи правото си да се базира на непреодолима мощ. Уведомлението се прави документално, посредством изпращане на уведомително писмо по реда, разказан в член 29 от актуалните ОУ.

Чл. 43. Докато трае непреодолимата мощ осъществяването на отговорностите на страните се стопира.

Чл. 44. В случай, че непреодолимата мощ продължи повече от 180 (сто и осемдесет) дни, всяка от страните има право да приключи връзките по тези ОУ.

XIII. ФАКТУРИРАНЕ И ПЛАЩАНЕ

Чл. 45. (1) ОПЕРАТОРЪТ издава фактури за дължимите суми по член 3, алинея 1 и алинея 2. Всяка фактура съдържа:

1. Номер/а на месечен/ни протокол/и или справка/и за измерването;

2. Вида на услугата, която се фактурира;

3. Период, за който се фактурира;

4. Измерено количество електрическа енергия;

5. Мерна единица;

6. Единична цена;

7. Стойност без ДДС;

8. ДДС;

9. Обща стойност с ДДС;

10. Валута на фактуриране;

11. Срок на плащане;

12. Начин на заплащане.

(2) Фактурите по алинея 1 се издават ежемесечно от ОПЕРАТОРА въз основа на справка/данни за измерени количества електрическа сила по показания на средствата за комерсиално премерване, за всеки регистриран календарен месец с дата последният ден на месеца и се изпращат на КЛИЕНТА по факс или по е-поща не по-късно от петия ден на месеца, идващ отчетния.

(3) Оригиналът на фактурата се изпраща по пощата с противоположна квитанция, с изключение на в случаите, когато КЛИЕНТЪТ се е съгласил да получава електронна фактура.

Чл. 46. Срокът за заплащане на отговорностите на КЛИЕНТА по издадена от ОПЕРАТОРА фактура е до 10 /десето/ число на месеца идващ отчетния като неполучаването на фактурата в оригинал не освобождава КЛИЕНТА от задължението му да заплати сумите по нея в контрактувания период.

Чл. 47. Плащанията се правят посредством банков превод с платежно разпореждане по банковата разплащателна сметка, посочена във фактурата по член 45.

Чл. 48. При приемане на фактурата КЛИЕНТЪТ има право да я оспори в период от 10 работни дни, за което документално уведомява насрещната страна, като оспорването няма отлагащо деяние върху периода за заплащане по фактурата.

Чл. 49. В случай, че ОПЕРАТОРЪТ одобри оспорването по миналата алинея, той издава данъчно дебитно/кредитно уведомление до края на месеца, в който е признато оспорването, и го изпраща на длъжника по факс или е-поща. Оригиналите на дебитните/кредитните вести се изпращат по пощата с противоположна квитанция.

Чл. 50. Задълженията по издадените дебитни/кредитни вести се заплащат в период от 5 работни дни от датата на приемането им по който и да е от методите по член 49.

Чл. 51. Преизчисляването на отговорностите би трябвало да бъде осъществявано при смяна на данните за измерените количества електрическа сила със задна дата, когато тази смяна се дължи на грешки при отчитане, обработка и валидиране на информацията от средствата за комерсиално премерване, използване на процедура за заменяне на данни или промени в нормативната уредба.

Чл. 52. Промяната се прави въз основа на протокол за поправяне на установените неточности в измерването, подписан сред КЛИЕНТА и ОПЕРАТОРА, като се издават съответните дебитни/кредитни вести.

Чл. 53. Задължението за заплащане се смята за изпълнено в период, в случай че цялата дължима сума постъпи по банковата сметка на ОПЕРАТОРА най-късно до 17.00 часа в деня на падежа според издадената фактура, а когато денят на падежа е неработен ден - до 17.00 часа на първия идващ работен ден.

Чл. 54. При превеждане на дължимите суми, страната, извършваща заплащането, наложително показва основанието за заплащане.

Чл. 55. (1) При забавено осъществяване на парични отговорности по тези ОУ, неизправната страна дължи на изправната мораторна рента в размер на 0,05 % върху цената на просроченото заплащане за всеки ден на забавата до деня на действително погашение на дължимата сума.
(2) Когато преведената сума по миналата алинея 1 не е задоволителна да покрие лихвите и главницата, първо се погасяват лихвите.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР