Общи проекти в областта на киберсигурност, финтех и космическите технологии

...
Общи проекти в областта на киберсигурност, финтех и космическите технологии
Коментари Харесай

Министър Пулев: България и Катар могат да си сътрудничат в киберсигурност, финтех и наносателити

Общи планове в региона на киберсигурност, финтех и галактическите технологии разискаха министърът на нововъведенията и растежа и Мохамед бин Али Ал Маннай, министър на осведомителните и информационни технологии на Държавата Катар.

Срещата се организира по време на Петата конференция на Организация на обединените нации по отношение на най-слабо развитите страни (НСРС) в Доха, оповестяват от пресцентъра на министерството.

Министърът на нововъведенията и растежа показа опциите за реализация на общи планове и партньорства с високотехнологични български компании, научноизследователска и развойна активност, софтуерен трансфер и цифрова съгласуваност.

Министър Пулев благодари на министър Ал Маннай за положителното съдействие сред България и Катар в региона на въздушните известия, като посочи положителното партньорство сред пристанищните инфраструктурни компании на двете страни и сложи въпроса за ускорение на сключване на спогодбата в региона на морския превоз. Министър Ал Маннай помоли министър Пулев България да изпрати текста на спогодбата, с цел да се подхващат бързи дейности за подписването й.

Пулев уточни, че България може да се трансформира в районен хъб от позиция на потока на цифрова информация, като страната ни е основна за преноса й от Азия. „ Има дейна подписана декларация с държавното управление на Съединени американски щати, която цели да усъвършенства качеството на цифровата инфраструктура в България с фокус върху киберсигурност. На равнище страни там сме се обединили към една обща основна позиция по отношение на 5G сигурността “, посочи той.

Двамата министри разговаряха за опцията да бъде квалифициран и Меморандум за партньорство, който да насърчи съдействието в предпочитани за България и Катар сфери, свързани с високотехнологични процеси и услуги, развойната активност и продан на хрумвания. Във фокуса на документа ще бъде ускорение на развиването на нововъведенията и вложенията в разнообразни браншове на стопанската система, измежду които развойна активност, изкуствен интелект, стратегическо партньорство в цифрова промяна, 5G съгласуваност и киберсигурност.



Министър Пулев показа и INSAIT– първия по рода си институт в Източна Европа, който предлага проучвания на международно равнище в региона на компютърните науки, изкуствения разсъдък и технологиите в България. Създаден в партньорство с два от от водещите софтуерни университети в света - швейцарските политехники ETH Цюрих и EPFL, Лозана.

Пулев акцентира, че български финтех компании са вложили към този момент в Югоизточна Азия и в Африка, където са основали офиси и наемат локални гении. „ Имаме високотехнологични български компании за наносателити, които си партнират сполучливо към този момент с други страни от района, с цел да обезпечат ранно разкриване на естествени бедствия, да минимизират икономическото влияние и да избавят животи, както и нововъзникващи български компании за карго дронове, които могат да дават логистични услуги “, съобщи той.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР