Обществената телевизия ще излъчи документален филм по темата утре, 24

...
Обществената телевизия ще излъчи документален филм по темата утре, 24
Коментари Харесай

Разследване на БНТ: Най-големият музеен обир в България

Обществената телевизия ще излъчи документален филм по тематиката на следващия ден, 24 януари в рубриката " В кадър "


В продължение на няколко месеца екип на Българската национална телевизия проверява най-големия музеен грабеж в България, за който обществото не подозира. Журналистката Мария Чернева и операторката Анна Андреева съумяват да проследят работата на проверяващите. Те стават очевидци на следствен оглед в Музея на освободителната война в гр. Бяла, който разкрива ужасяващи детайлности за изнасянето на скъпи реликви от освободителната война и замяната им със модерни предмети, които даже не отговорят на историческата реалност.

Как едно национално благосъстояние от славното минало на България се трансформира в част от престъпната хроника, феновете ще видят в документалния филм „ Най-големият музеен грабеж “. Той ще бъде излъчен в рубриката „ В кадър “ в сряда (24 януари) от 22:30 часа по БНТ1.
 „ Арогантността на това закононарушение е фрапираща. Кръвта ми още кипи от засегнатост, като видях с какво са заменени всички експонати в Бяла. Определено причинителите са желали да се подиграят със системата, само че въпреки всичко - и те са българи. Алчността им очевидно е удавила всяко възприятие на чест. Но другояче ги разбирам. Милиони са оставени безстопанствени - за какво да не ги вземат. По-лошото е че това се случва в музеите на всички места в страната. И преди да се оголят напълно, министерството на културата би трябвало незабавно да реагира. Филмът крещи за това “ - споделя авторката на кино лентата Мария Чернева.
Историята стартира 25 години след шипченските боеве и руско-турската освободителна война. Тогава Стоян Заимов сплотява доста общественици към една концепция - да запазят непреходна паметта за геройството и жертвата на воините, на които България дължи свободата си. Събират се пари от цялата страна, а съветският император Николай II отваря военните си хранилища. Подбрани са най-хубавите екземпляри на оръжия, оръдия и униформи, употребявани от съветската войска. Дарението идва с три кораба на пристанището във Варна за основаването на четири музея – в Плевен, Пордим, Горна Студена и Бяла, където са били щабквартирите на съветската войска.

Кога е почнал най-големият музеен грабеж в България, къде са намират в този момент откраднатите експонати и има ли неоправдателни присъди за осъщественото закононарушение, феновете ще научат само от документалния филм на Българска национална телевизия, режисиран от Николай Василев. Продуцент на поредицата „ В кадър “ е Петя Тетевенска.

Гледайте документалния филм Най-големият музеен грабеж “ на 24 януари (сряда) от 22:30 часа по БНТ1!

Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР