Обществената поръчка включва 28 линии, като за всяка се кандидатства

...
Обществената поръчка включва 28 линии, като за всяка се кандидатства
Коментари Харесай

Пловдив търси нови превозвачи по междуселищни линии в областта

Обществената поръчка включва 28 линии, като за всяка се кандидатства поотделно за период от 5 години. Прогнозната стойност е 1.45 млн. лева, колкото се чака да е държавната дотация на определените превозвачи за този интервал. Най-големият транспортьор в региона - " Хеброс бус ", планува още стесняване на активността и ограничение на линиите.
Община Пловдив пусна социална поръчка за транспортни компании, които да обслужат транспорта на пасажери по 28 междуселищни автобусни линии в границите на региона за идващите пет години. Основните посоки са Асеновград, Карлово, Хисаря, част от - откъдето е и най-големият всекидневен поток на хора към Пловдив. Офертите се одобряват до края на януари, като този път линиите не са в пакет, а са разграничени, тъй че превозвачите да могат да аплайват за всяка от тях поотделно.

Поръчката е на стойност общо на 1.45 млн. лева (без ДДС) и идва, откакто в последните няколко месеца редица компании оповестиха, че не желаят да възобновяват договорите си и да продължат работата си по междуселищните курсове, защото активността им генерира загуби.. Собственикът на компанията Веселин Дошков още веднъж разяснява пред " Капитал ", че свиването на активността ще продължава на база доходност на линиите. Той не се чака и тази поръчка да запълни всички 28 линии и " нещата по-скоро ще се затруднят, в сравнение с да се подобрят ". Временни решения От началото на тази година курсовете по огромна част от линиите в региона се извършват от превозвачи с краткотрайни контракти, подписани по метода на директно възлагане. Причината е, че старите контракти са изтекли в края на 2022 година, а до тогава нови превозвачи не са били определени.

" С позволение от регионалния шеф сме упълномощили непосредствено на компании да правят транспорт за 6 месеца или до осъществяване на публичната поръчка - което първо се случи, с цел да не прекъснем транспортната услуга и да не оставим региона без превоз, по този начин както се случва в доста други райони ", изясни зам.-кметът Чонов, като добави, че за момента единствено две линии (до с. Братя Даскалови и до гр. Първомай през Асеновград) са без обслужване, защото няма предпочитание от страна на нито една компания.
Реклама
" Хеброс бус " и сега е реализатор по съвсем половината от всички линии, само че компанията се е отказала от част от досегашните си посоки. По думите на Веселин Дошков тези, които са поели, въпреки и на загуба, е било " просто тъй като нямаше кой ". Линия по линия Поръчката е пусната линия по линия, т.е. общината търси компания за всяко настрана направление. От една страна, по думите на зам.-кмета по превоза Тодор Чонов по този начин общината желае да обезпечи опция и на по-малки компании, които работят с стеснен автопарк и личен състав, да се включат с предложения. От друга страна, той счита, че работата с съответен транспортьор за всяка линия ще обезпечи по-добър надзор върху осъществяването на разписанието.

Предложени по този метод обаче, има риск линиите, които не носят задоволително доходи или работят на загуба, да останат без евентуални превозвачи. По думите на Чонов затова се водят дейни диалози с всички евентуални реализатори. " Имам огромни опасения, само че в случай че би трябвало, на по-късен стадий ще комбинираме линии - фактически би трябвало да се пипнат някои, които се дублират ", разяснява той.

Нуждата от оптимизация се вижда и от данните на общината за 2021 година Средната запълняемост на линиите е към 30%, или 12-15 пасажери, което е извънредно незадоволително даже за покриване на разноските на превозвачите. Най-натоварените две линии са тези с по-малко курсове на ден, като и при тях рейсовете се пълнят най-вече на 50%.

Според Веселин Дошков затова в този си тип поръчката евентуално няма да бъде изпълнена напълно. " Поне 10 посоки ще отпаднат ", безапелационен е той. По негови думи някои линии носят доходи единствено когато часовете са редуцирани, както и когато се извършват в двете направления - да вземем за пример от и до Карлово, а освен в едната посока (което обаче значи, че компанията би трябвало да завоюва публичните поръчки и в двете общини, защото всяка от тях има квота единствено в едната посока). " Прави се композиция от най-атрактивните часове за пътуващите. Не мога да кажа, че това е минимумът, само че не мога да кажа, че е и най-комфортното за пътуващите - някакво приблизително състояние ", разяснява Дошков. Какво се търси Обществената поръчка изисква рейсовете по курсовете да бъдат с най-малък стандарт Евро 4, което е даже по-ниско от стандарта, заложен за рейсовете в градския превоз - Евро 6. " Това е приблизително условие съгласно нас. Не желаеме по регионалната транспортна скица да се движат остарели рейсове ", изясни зам.-кметът Тодор Чонов, като добави, че в случай че се сложи по-високо условие, има риск да не бъдат открити реализатори по поръчката, защото рейсовете с по-висок стандарт са разумно по-скъпи.
Реклама
Общата планирана стойност на услугата за целия период възлиза на 1.45 млн. лева (без ДДС). Толкова е и предстоящата държавната дотация, която тези компании ще получат за петте години. " Има механизъм за систематизиране на средствата след това на всеки от превозвачите ", изясни зам.-кметът по превоз Тодор Чонов. Той зависи от пробега, броя на курсовете и прочие, като добави, че този вид транспорт на пасажери (за разлика от градския транспорт) не се дофинансира от общините.
Свързани публикации Билети като научна фантастика 6 януари 2023, 07:00 " Не вярвайте на интернета ", или справочник на пловдивския пасажер 31 декември 2022, 13:50 Вижте още публикации Посетете секцията Капитал Пловдив Специалното издание, отдадено на втория район в страната. Редакцията на вестника под тепетата следи политиката, стопанската система, бизнесът, инфраструктурата и културата в района. Всички текстове за района може да откриете тук. Към рубриката Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Наталия Бекярова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР