Общата тенденция е, че всяка нова ковид вълна влияе все

...
Общата тенденция е, че всяка нова ковид вълна влияе все
Коментари Харесай

Всяка ковид вълна действа по-слабо върху икономиката

Общата наклонност е, че всяка нова коронавирус вълна въздейства все по-слабо върху стопанската система. Това съобщи в изявление за предаването „ Точно през днешния ден “ на Радио Пловдив Лъчезар Богданов, икономист в Института за пазарна стопанска система, който разяснява отражението на четвъртата коронавирус вълна у нас и новите противоепидемични ограничения.
„ Сбъдна се прогнозата от предишния месец февруари, че би трябвало да се научим да живеем с този вирус. И това се случва. Бизнесите се напасват, намират метод. Това е хубавата вест за стопанската система. Тоест – резултатите стават все по-слаби и по-концентрирани в тези, които са директно наранени “, изясни Лъчезар Богданов.

Икономистът акцентира, че за разлика от предходни ограничаващи ограничения, в този момент има опция да се избегнат рестриктивните мерки посредством потреблението на зеления документ за преболедували и имунизирани, а също и негативен тест.

„ Ние към този момент имаме един по-лек режим за огромна част от стопанските действия. Но това, което е най-важно – огромна част от промишлеността и услугите действат на цялостна мощ. И една от аргументите за този растеж на някои първични материали и електрическата енергия, е тъкмо това – стопанската система, световно, в цяла Европа и в България, работи на много високи обороти “, изясни Лъчезар Богданов.

Той обаче сподели, че условието за зелен документ няма да сработи за всички еднообразно. Това ще се отрази на намаление на оборотите и приходите на разнообразни бизнеси.

Цялото изявление с Лъчезар Богданов можете да чуете в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР