Общата сума в Държавния фонд за гарантиране устойчивост на държавната

...
Общата сума в Държавния фонд за гарантиране устойчивост на държавната
Коментари Харесай

Средствата в Сребърния фонд не биха стигнали за изплащане на пенсиите дори за няколко месеца

Общата сума в Държавния фонд за гарантиране резистентност на държавната пенсионна система, по-известен като Сребърен фонд, към края на годината стига 3,551 милиарда лв., като съвсем всички средства са подадени в обособена сметка в Българска народна банка. Това оповестяват от Министерство на финансите.

Сумата е с близо 259 млн. лв. повече по отношение на края на 2020 година, когато във фонда е имало 3,292 милиарда лв., демонстрират данните на ведомството.

През месец декември 2021 година по сметка на фонда са трансферирани средства в размер на 32,81 млн. лева, а трансферираните средства във фонд " Пенсии “ на Държавното публично обезпечаване в размер на 61,57 млн. лева

В края на ноември средствата, насъбрани в Сребърния фонд бяха 3,580 милиарда лева

Сребърният фонд беше основан през 2007 година с към 2 милиарда лева, като за 14 години в него са се натрупали едвам 1,35 милиарда лева спомагателни средства.

Предназначението му е да поддържа пенсионната система, само че действително средствата в него не биха стигнали за погашение на пенсиите даже за няколко месеца.

От 2011 година парите във фонда не носят никаква рентабилност и седят на депозит в Българска народна банка при нулева рента.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР