Общата сума на замразените руски активи може да покрие над

...
Общата сума на замразените руски активи може да покрие над
Коментари Харесай

Кулеба: Замразените руски активи могат да покрият 80% от нуждите на Украйна

" Общата сума на замразените съветски активи може да покрие над 80% от настояванията на Украйна за възобновяване на средства ", съобщи външният министър Дмитро Кулеба в изявление за испанския вестник El Pais.


Около 300 милиарда $ от активите на съветската централна банка бяха замразени от Запада, откакто Русия стартира пълномащабната си инвазия в Украйна. Съюзниците на Киев от месеци разискват по какъв начин да намерят легален метод за конфискуване на средствата, които биха могли да бъдат ориентирани към войната и напъните за възобновяване на Украйна.

Според известията, такива диалози сред американски и европейски публични лица са се засилили през последните седмици, като президентът на Съединени американски щати Джо Байдън е изискал тактика, подготвена до 24 февруари 2024 година, когато ще се навършат две години от началото на тоталната война.

В изявлението за El Pais Кулеба изрази убеденост, че Украйна ще получи средства от замразените съветски активи.

" Това ще се случи на 100%, въпросът е доколко, тъй като има три детайла: самите замразени активи, облагите от активите и налозите върху тези облаги. Но това ще се случи, тъй като е разумно Русия да заплати ", сподели Кулеба.

" А има задоволително замразени активи, с цел да се оправим с възобновяване на Украйна. Можем да възстановим учебни заведения, лечебни заведения и инфраструктура за сметка на страната, която ги е разрушила ", добави министърът на външните работи.

Министърът счита, че Украйна ще получи първите средства преди края на войната, само че е нужна " цялостна система за решение на правните въпроси, финансовите механизми и прозрачността ".

" Не може да се получи всичко за един ден, необходим е развой. Това е комплициран юридически, регулаторен и финансов инструмент. Но макар че някои имат подозрения, това решение би трябвало да бъде взето, тъй като е най-естественото от всички ", сподели Кулеба пред El Pais.

Според оценките множеството съветски активи са в Европа, а към 5 милиарда $ се държат от американски институции.

През октомври водачите на Европейски Съюз показаха поддръжка за предлагането да се употребяват милиарди евро от непредвидени налози от съветски активи, блокирани на Запад, за възобновяване на Украйна.

По-рано същия месец Белгия разгласи, че ще сътвори фонд за Украйна в размер на 1,8 милиарда $, финансиран от данъчните доходи от лихвите по замразените съветски активи. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР