Общата стойност на уважените искове от съда за отнемане в

...
Общата стойност на уважените искове от съда за отнемане в
Коментари Харесай

КПКОНПИ: Над 3 млн. лв. са придобити в полза на държавата от отнемане на незаконни имущества

Общата стойност на почетените искове от съда за лишаване в интерес на страната на нелегално добито имущество са в размер на 3 120 405,35 лв..

Това сочи отчет за активността на Комисията за противопоставяне на корупцията и лишаване на нелегално добито имущество (КПКОНПИ) в интервала от юли – септември 2023 година Документът беше показан на съвещание на парламентарната Комисия по предварителна защита и противопоставяне на корупцията, съобщи Българска телеграфна агенция.

В отчета се показва, че през третото тримесечие на 2023 година КПКОНПИ е внесла 24 желае за лишаване на нелегално добито имущество. Комисията реализира процесуално посланичество пред три правосъдни инстанции по общо 861 неприключили правосъдни производства за лишаване в интерес на страната на нелегално добито имущество и на имущество, добито от незаконна активност.

Общият размер на претендираното за лишаване имущество е 3 927 535 813,30 лева, написа в отчета.

В него още се показва, че в интервала на трето тримесечие, по реда на Закон за лишаване на нелегално добито имущество (ЗПКОНПИ), са наложени обезпечителни ограничения върху движимо и недвижимо имущество на обща стойност 8 227 122,97 лв., включително 89 недвижими парцела на стойност 1 287 180,00 лв. и 39 моторни транспортни средства на стойност 235 100,00 лв..

Според отчета в дирекция ”Противодействие на корупцията “ са получени по подготвеност 177 сигнала, по които са осъществени съответни дейности и инспекции, оперативно-издирвателни и справочни мероприятия, изисквани са документи, снемани са сведения от лица и са осъществени инспекции по документи. От тези сигнали 37 са против органи на изпълнителната власт, 30 са против държавни чиновници, 76 против магистрати, 21 съдържат данни за частно-правен интерес и 13 не съдържат данни за закононарушения. Има 10 изпратени сигнала за оперативно взаимоотношение с органите на прокуратурата, 7 изпратени на Инспектората към Висшия правосъден съвет, по подготвеност, 13 са изпратени по подготвеност до разнообразни окръжни или районни прокуратури в страната и 11 сигнала са изпратени по подготвеност до други държавни институции – министерства и държавни организации.

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР