Общата призводителност на двете централи е 950 MW/h на годинаДве

...
Общата призводителност на двете централи е 950 MW/h на годинаДве
Коментари Харесай

Фотоволтаици осигуряват 50% от електроенергията на УНСС

Общата призводителност на двете централи е 950 MW/h на година

Две фотоволтаични централи в УНСС пестят 630 тона въглеродни излъчвания на година
(снимка: УНСС)

Фотоволтаична апаратура ще обезпечи половината от електрическата енергия, нужна за активността на Университета за национално и международно стопанство (УНСС). Съоръжението, което беше намерено публично през днешния ден, ще освободи запаси за възстановяване на качеството на образованието на студентите.

Двата фотоволтаични парка са построени върху покрива на Университета и новоизградения съвременен закрит паркинг. Производителността на оборудването на паркинга е 293 MW/h на година, а на покривното пространство – 657 MW/h на година, тъй че общата продуктивност на двете централи е 950 MW/h на година.
още по темата
Инвестицията се изплаща от икономията на електрическа сила, която обезпечават централите. Двете централи икономисват на годишна база 630 тона въглеродни излъчвания.

Проектът се финансира по ЕСКО контракт с „ Прострийм груп ” за близо 3 милиона лв.. При този вид контракт Университетът не заплаща сумата за осъществяване на публичната поръчка, а разноските се изплащат през цената на електрическата енергия.

„ Ще загатна единствено един факт – 630 тона въглеродни излъчвания ще бъдат спестени на годишна база от това, което през днешния ден откриваме като фотоволтаични системи. Ако всички български университети и учебни заведения вкарат такива системи, представете си какъв огромен запас е това за понижаване на въглеродните излъчвания на България ”, сподели министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков.

Фотоволтаичните паркове са построени върху покрива на Университета и новия закрит паркинг
(снимка: УНСС)

Фотоволтаичният парк на УНСС e част от програмата на университета за енергийна успеваемост и политиката за стабилно развиване, разясни ректорът проф. доктор Димитър Димитров.

„ Новото оборудване е естествено продължение на напъните ни в посока енергийна самостоятелност и зелена стопанска система, което дава добавена стойност както за нашия университет, по този начин и за околната среда и обществото. Годишно няколкостотин дървета ще бъдат спестени от тази фотоволтаична апаратура, няколкостотин тона въглища няма да бъдат изгорени в атмосферата ”, добави той.

Реализацията на плана е подкрепена ота Министерството на образованието и науката посредством програмата „ Умен дом ”, която включва освен фотоволтаици, само че също ръководство на осветлението и отоплението, както и  климатизация.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР