Обсъжданията на тазгодишния бюджет поставиха на преден план местните данъци

...
Обсъжданията на тазгодишния бюджет поставиха на преден план местните данъци
Коментари Харесай

Най-коректните данъкоплатци са в Мирково, Сърница и Козлодуй, средната събираемост е 89% – къде е вашата община

Обсъжданията на тазгодишния бюджет сложиха на напред във времето локалните налози – както поради изборите предишния месец, по този начин и поради предлагането за възобновяване на данъчните оценки на недвижимите парцели, замръзнали към края на по-предишното десетилетие. Всички данъчни промени обаче би трябвало да взимат поради резултата върху събираемостта – колкото по-висок е един налог, толкоз по-малко хора желаят (или са в състояние) да го заплащат. По тази причина преглеждаме събираемостта на месните налози в 265-те общини на страната, пишат икономистите от ИПИ в седмичния си бюлетин.

Министерство на финансите предоставя данни единствено за два от локалните налози – този върху моторните транспортни средства и върху недвижимите парцели. На тяхна база пресмятат и междинна събираемост, показана като дял от евентуалния най-много за обособените общини.

Очаквано няма нито една община, където събираемостта на локалните налози да е 100%. Някои се доближават покрай тази стойност – в Мирково, Сърница и Козлодуй междинната събираемост е 89%, а с 80% или повече са 66 от общините. На районната карта се оформят няколко забележими клъстера с висока събираемост на налозите – в Средногорието, край Габрово и Велико Търново, към Бургас и Варна, в Родопите. Обратно, събираемостта е ниска в съвсем целия Северозапад и Североизток, както и в общините по западната граница на страната. В огромните общини тя е по-скоро висока – 78% в столицата, 77% в Пловдив, 80% във Варна. Има обаче и регионални центрове с доста ниска обща събираемост – в Търговище тя е едвам 54%, във Видин – 61%.

От двата налога, които финансовото министерство следи, този на транспортните средства е с по-ниска събираемост. И тук има " първенци “ като общините Лъки и Мирково, които съумяват да съберат 87% от налога, само че тук с 80% или повече са едвам 29 общини.

По-висока събираемост има данъкът върху недвижимите парцели, като тук 12% общи надвишават 90%, а Козлодуй и Девня – 95%. На последно място е община Търговище, която съумява да събере едвам 38% от имотния налог, както и дребни общини като Якимово (49%), Трекляно (51%) и Цар Калоян (52%). Някои по-големи градове се доближават до максимума, да вземем за пример Габрово с цели 88%.

През последните години наклонността е към възстановяване на събираемостта, като междинната стойност на двата налога е била 75% за 2022 година, на фона на 66% през 2015 година Съотношението е по-високо при недвижимите парцели – 78% по отношение на 71% при транспортните средства, само че темповете на дълготрайно усъвършенстване и на двата  данъка е подобен.

Тенденциите в събираемостта би трябвало да се имат поради при планирането на корекции в данъчната политика. Всяко покачване заплашва да понижи събираемостта, изключително, както излиза наяве от районното систематизиране, на местата с по-ниска степен на икономическо развиване и стеснен административен потенциал. Положителното в съответния случай е, че локалните управляващи имат инструмент да смекчат покачванията, като понижат самата данъчна ставка при положение, че рискът от спад на събираемостта – или пък прекомерно огромен резултат върху бюджетите на бедните семейства – е прекомерно огромен. От друга страна, даже сега за доста общини има забележителен капацитет за увеличение на приходите при настоящите ставки и данъчни основи посредством по-активни и ефикасни дейности на администрацията.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР