Обсъждаме структурни промени в МВР. Това заяви министърът на вътрешните

...
Обсъждаме структурни промени в МВР. Това заяви министърът на вътрешните
Коментари Харесай

Бойко Рашков: Обсъждаме структурни промени в МВР


Обсъждаме структурни промени в Министерство на вътрешните работи. Това съобщи министърът на вътрешните работи Бойко Рашков. По думите му те няма да понижат способността на министерството да извършва своите задания и функционалности.

„ Ние няма да се лишим от фрагменти и да нямаме опция в обстановка като днешната - на военни дейности, да не можем да обезпечим сигурността на стратегическите обекти. Трябва да имаме запаси, с цел да можем да реагираме при сходни произшествия. Структурни промени сме почнали да обмисляме на централно и локално равнище, има направен и математически модел. Министерството в огромна степен е застинало с десетилетия”, добави той.

Министърът посочи, че ще бъдат направени и промени в Наказателно-процесуалния кодекс.

„ Няколко пъти аргументирах тази нужда в парламентарната Комисия по вътрешен ред и сигурност. Промените ще са в четири посоки. Част от тях касаят образуването на досъдебни производства, осъществяването на някои дейности по следствията и други Ако законите не са настоящи, те не могат да обслужват днешните връзки. Работим в тази посока”, изясни Рашков.

Бойко Рашков разяснява още, че има трикратно нарастване в броя на формираните досъдебни каузи за закононарушения по време на изборите.

„ Миналата година за първи път провеждането на почтени избори у нас реализира публично потребните резултати, които се чакаха от Министерство на вътрешните работи. В огромна степен чиновниците на Министерство на вътрешните работи осъзнаха отговорността си и осигуриха провеждането на почтени избори. Не мога да кажа, че на 100% изборите бяха почтени. Направили сме си нашия разбор. Получили сме оперативна информация и си обясняваме по какъв начин се е случило това. Не са ни стигнали силите на всички места, с цел да можем да противодействаме дейно и да стартираме следствия по разнообразни случаи. Но, спрямо април месец, в интервала юли - ноември регистрирахме трикратно нарастване на броя на формираните досъдебни производства за закононарушения срещу политическите права на жителите и пазаруването и продаването на гласове. Толкова бяха привикнали да печелят избори някои хора, че дейностите на Министерство на вътрешните работи ги изненадаха”, посочи вътрешният министър.

Той разяснява и случаи на "носене на куфарчета с пари ". "Те нормално са свързани с партиите с огромни дотации. Една новопоявила се партия надали ще има такива запаси като ГЕРБ и Движение за права и свободи, да вземем за пример. През предходната година откривахме закононарушения, свързани главно с тези две партии”, добави той.

Той разяснява още, че никой до момента не е обърнал внимание по какъв начин се построяват автомагистралите в България.

„ Нещо особено за предходната година, което не се е случвало, е да се обърне внимание по какъв метод се построяват автомагистралите у нас- нито прокуратурата, нито Министерство на вътрешните работи с предходното й управление, нито „ Национална сигурност” са се интересували от това дали протичат законосъобразно нещата, а там се разходват доста пари. Пита се, дали това безучастие е инцидентно. С идването на първия длъжностен кабинет, неотложно започнахме незабавни инспекции. Хвърли ли сме сериозен запас да изясним тези въпроси още предходната година. Пита се къде са тези ръководители, които в този момент са народни представители, да кажат за какво по тяхно време не стартира инспекция по какъв начин се строи автомагистрала „ Хемус”, по какъв начин се разходват средствата. Продължаваме да откриваме осъществяването на извънредно тежки закононарушения, присвояването на огромни запаси. Тези милиони не са на някой предприемач, те са на държавния бюджет”, добави той.

По думите на Рашков казусът не касае единствено автомагистралите, само че ни язовирите у нас.

„ За над 400 язовира, може би поради угриженост на предходните ръководещи, са почнали незабавни поправки. Разходвани са суми, надхвърлящи неведнъж нормалните цени. Извършваме инспекция. Привлякъл съм в Министерство на вътрешните работи инженери и архитекти, по отношение на разходването на средства от комисията по „ Бедствия и аварии”. Докато на власт бяха ГЕРБ там имаше към 80 милиона лв. бюджет. Те са разходвали 2/3 за няколко месеца. Натъкваме се на случаи на разходване на средства, които меко казано учудват”, сподели още Рашков.

Министърът добави, че са нарушавани съществени правила на върховенството на закона и правото. От 2018 година до през днешния ден Спецпрокуратурата не е придвижила 25 досъдебни каузи и преписки, по отношение на активността на 25 проведени незаконни групи у нас.

„ Чрез нашата "независима " прокуратура сме обезпечили спокойствието на тези групи да работят в нашата страна.Тези, които се пробват да четат лекции във фоайето на Съдебната палата за какво мълчаха и бездействаха по отношение на нарушаването по строителството на автомагистралите, ремонтите на язовирите, свлачищата и други Защо мълчаха за отделените милиони за строителство на детска болница, което не е почнало и сега. Не бяха подхванали никакви дейности по отношение на тези разкрития, които ние направихме по отношение на трансплантациите например”, сподели още той.

В идващите дни Министерство на вътрешните работи ще популяризира лист с над 100 фрапиращи случая, които структурите на вътрешното ведомство са завършили.

„ Изпратени са в прокуратурата. Те с месеци или с години стоят там и ние нямаме информация дали има придвижване по тях”, сподели министърът.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР