Обсъдихме доста важни теми за двете страни. Имаме конкретни резултати

...
Обсъдихме доста важни теми за двете страни. Имаме конкретни резултати
Коментари Харесай

България и Сърбия се договориха за интермодален терминал на границата

Обсъдихме много значими тематики за двете страни. Имаме съответни резултати по тях. България като страна-член работи за интеграцията на Западните Балкани.
Това съобщи на конференция вицепремиерът по икономическите политики и министър на превоза и известията Христо Алексиев, съобщи БГНЕС.

Той уточни, че дружно с министъра на строителството, превоза и инфраструктурата на Сърбия Томислав Момирович са обсадили въпроси, свързани с енергетиката и гарантиране на енергийните запаси и заяви, че преди всичко на Сърбия й трябват задоволително количества въглища.

Минисър Алексиев добави, че Сърбия ще достави техника още идната седмица на страната ни за подкрепяне на водния превоз, защото самата р. Дунав е предпочитан кулоар на Европа сега поради войната в Украйна.

Ще бъде основана и обща работна група сред България и Сърбия за взаимно създаване на интермодален терминал на границата , като оборудването в допълнение ще усили трафика по железопътно направление.

Сръбският министър на строителството, превоза и инфраструктурата Томислав Момирович изрази благодарността си към държавното управление на България и на всички институции за спасяването и превозването на потърпевшите със сръбския рейс деца.

След това той раздели на незабавни и на стратегически тематиките, които са разискали с българския транспортен министър.

" Енергийната рецесия е мотив да покажем нашето единение и взаимоотношение. Страните в Европа се оправят по този проблем поединично, а ние сме тук да си помогнем взаимно ", сподели той.

" Предложихме техника, която идната седмица ще пристигна и ще подкрепи реката. Нашата обща автомагистралата, в случай че мога по този начин да кажа, е от стратегическо значение и за двете страни ", акцентира Момирович.

„ Ако България сега има рецесия най-вече с газа, в Сърбия тази рецесия е с ел. силата, т.е. на Сърбия ѝ трябват задоволително количество въглища, с цел да може нейните централи да произведат и обезпечат нужната ел. сила “, изясни министър Алексиев. България ще обезпечи задоволително количества на западната си съседка , като тяхната транспортна осигуреност ще става по две основни посоки – посредством железопътен превоз, както и през р. Дунав. Той акцентира, че ситуацията все още с р. Дунав е много тежко и че корабоплаването е доста съществено нарушено.

По думите на служебния министър Сърбия е поела уговорката да обезпечи нужната драгажна техника, която да подкрепи екипите при драгиране на р. Дунав и обезпечаване на едно обикновено мореплаване. „ Уточнихме по какъв начин да стане и тяхната драгажна техника ще бъде тук налична още идната седмица “.

Определени са и предпочитани ограничения във връзка с граничните преходи – както железопътен, по този начин и авто. „ Ще бъде основана обща работна група, която да работи по този въпрос, тъй като престоят както на жп превоза, по този начин и на автомобилния е прекомерно огромен, което поражда доста високи разноски за превоз, които ние не можем да си позволим в тази тежка рецесия и в тази каскада от рецесии и инфлация “, заяви Христо Алексиев.

„ Другото, което договорихме е взаимно създаване на интермодален терминал в региона на Димитровград. Започваме да работим дружно двете страни по построяването на едно такова оборудване, което в допълнение считаме, че ще разтовари автомобилния трафик “, добави той и даде като образец интермодалния терминал в Пловдив, който съгласно него работи доста добре и следва този модел да бъде прибавен в Димитровград, Сърбия.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР