Образувано е досъдебно производство за престъпление срещу страната след сигнал

...
Образувано е досъдебно производство за престъпление срещу страната след сигнал
Коментари Харесай

Шпионски скандал с руски дипломат у нас

Образувано е досъдебно произвеждане за закононарушение против страната след сигнал от ДАНС, оповестиха от Спецпрокуратурата. Става въпрос за съветски посланик, който е упълномощен у нас като първи секретар в Посолството на Руската федерация в София.
От септември 2018 година, на територията на страната съветски посланик събира информация, която съставлява държавна загадка в интерес на непозната страна, настояват от спецпрокуратурата.
Фактите в сигнала са доказани напълно. От септември 2018 година - съвсем година, съветски жител е разузнавал като е провеждал регулярни тайни срещи с български жители, в това число и с управителен чиновник, разполагащ с достъп до класифицирана информация на Република България, Европейски Съюз и НАТО.
Целта на срещите е била придобиване с разследваща цел на информация, която съставлява държавна загадка, в това число и посредством оферти за материални облаги.
Заради имунитета, възложен на дипломата от Виенската спогодба, наказателното произвеждане против него е спряно.
На 25 октомври 2019 година основният прокурор Сотир Цацаров е уведомил публично министъра на външните работи за откритото в хода на следствието и за дейностите на прокуратурата.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР