Образователният напредък на учениците, който те показват в различните етапи

...
Образователният напредък на учениците, който те показват в различните етапи
Коментари Харесай

Денков вкарва нов модел за училищна оценка

Образователният прогрес на учениците, който те демонстрират в другите стадии на своето образование, ще бъде главен аршин, по който ще бъдат оценени учебните заведения. Това е залегнало в новата методика за оценка на добавената стойност в просветителните институции.

Системата беше показана пред обществените сътрудници през днешния ден на съвещание на Отрасловия съвет за тристранно съдействие в региона на междинното обучение. Тя почива върху математически модел, препоръчан от екип на Световната банка, доработен и приспособен към българските условия през последните години от учени от Софийския университет, прецизираха от МОН.

Съгласно методиката учебните заведения ще бъдат разпределени в избрани групи въз основа на композиция от фактори, външни за тях. Такива са да вземем за пример типът обитаемо място, в което се намират, видът учебно заведение, преобладаващият език, който се приказва в фамилиите на учениците, просветителният, общественият и трудовият статус на родителите и други Целта е всяко учебно заведение да се съпоставя със сходни на него други учебни заведения.

Доколко ефикасен е бил просветителният развой в обещано учебно заведение ще излиза наяве, като се съпоставят резултатите от националните външни оценения (НВО) и матурите на едни и същи възпитаници в другите стадии от тяхното обучение – например резултатите от изпитите в края на VII клас ще се съпоставят с резултатите на същите деца от изпитите в края на IV клас, а резултатите от НВО след Х клас – с тези от НВО след VII клас.

Така ще бъде определян междинният прогрес на учениците във всяка група учебни заведения и ще се преценя въздействието на един или различен външен или вътрешен фактор върху този резултат. Ще излиза наяве също кои съответни учебни заведения са над или под тази междинна стойност. Това ще даде опция за подробен разбор и предприемане на съответни дейности надлежно за мултиплициране на положителните практики в едни учебни заведения и за премахване на аргументите за изоставането в други.

Общата оценка на качеството във всяко учебно заведение ще включва още параметри, с изключение на добавената стойност, които ще бъдат разнообразни за другите видове учебни заведения. При професионалните гимназии ще се взима поради да вземем за пример броят приключили възпитаници, които са си намерили работа по изучаваната специалност.

Предстои необятно публично разискване на новата методика за оценка на добавената стойност в учебното обучение.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР