Образователната платформа, която ползват много от училищата у нас, беше

...
Образователната платформа, която ползват много от училищата у нас, беше
Коментари Харесай

Школо продаде данните на българчетата - смехотворен абсурд, зад...

Образователната платформа, която употребяват доста от учебните заведения у нас, беше продадена в края на предходната година. Институциите реагирали, откакто се появили терзания измежду някои родители дали след продажбата персоналните данни на децата им са в сигурност. 

 

Въпреки че в тази ситуация е на процедура обикновено да се сетим, че се продава продуктът " Школо ", софтуерът, системата, а не данните на децата, очевидно това явно допускане е убегнало на някои родители, обезпокоени за децата си. 

По същия метод реагираха и доста консуматори в обществените мрежи, които побързаха да разясняват, че данните на българчетата са продадени, че това е " началото на края ", че " България се управлява от непознати страни " и така нататък чувани доста пъти - без значение съответния разказ, устойчиви словосъчетания на ширещата се онлайн дезинформация.

 

" Данните от дневниците (оценки, отсъствия, адреси, имена и т. н.) НЕ са благосъстоятелност на Школо. Съответно те НЕ са обект на продажба. Собственик на тези данни са учебните заведения. Школо е единствено обработващ орган ", уточни пък един от основателите на платформата Мирослав Джоканов във Фейсбук. 

 

" В Школо има съответен брой инженери, които имат достъп до базата данни. Всеки един от тях е сключил специфичен трудов контракт и е подписал серия заявления, свързани със отбрана на персоналните данни. Също по този начин са минали през образование по тематиката. Също по този начин в вестник се записва кой от въпросните програмисти по кое време е достъпвал базата данни. Служители на Juniper (британския покупател, бел. ред.) НЯМАТ достъп до въпросната база данни. Повтарям - нито един чиновник на Juniper няма достъп до базата данни ", изясни той. 

" Има редица закони, наредби и сертификационни процедури, с които всеки админ на персонални данни е задължен да се преценява. Има комисии както на българско (КЗЛД), по този начин и на европейско равнище (EDPS), които управляват осъществяването на тези закони и постановат свирепи наказания при подозрение за нарушаване ", продължава Джоканов. Това прочее са все обстоятелства, които се допуска, че множеството виновни възрастни лица знаят.

 

" - Британската компания НЯМА никакъв интерес към административните данни на българските възпитаници. Juniper купуват българския артикул за да го интегрират в Англия. Juniper нямат интерес към данните, обработвани в България ", прецизира той. 

 

" Трябва да се гордеем с това, че най-големият софтуерен снабдител в Кралството потърси българска компания за помощ. Нека повторя - Juniper имат потребност от нашата софтуерна помощ. Оказва се, че това, което сме основали тук в България като артикул, е нещо, което те не имат в Англия. Затова най-голямата софтуерна компания в Англия желае да интегрира ШКОЛО в Англия преди идния 15-и септември ", показва още Мирослав Джоканов.

 

Разбира се, суматохата, че крадат данните на българчетата, макар че у нас работят регулации по отношение на персоналните данни - регулации, чието съществуване най-малко се допуска, че е публикувано познание, провокира саркастични реакции от хората.

.
Nikolai Tsekov/Facebook

 

Особено публикувано е сравнението сред изказванието " британците крадат данните на българчетата " и друго изказване от близкото минало - " норвежците крадат български деца с влакове ". Тогава сходни дезинформационни послания се разпространяваха в подтекста на взимането на решение дали България да ратифицира Истанбулската спогодба, или не.

 

Макар и да се смеем на неналичието на познания, които се допуска, че са всеобщи, в цялата тази история с краденето на данните на българчетата има проблем.

Какъв е казусът?

 

Първият проблем е, че щом познания, които се допуска, че са всеобщи, се оказват нетолкова всеобщи, страна би трябвало да си свърши работата и да изясни. Информационните акции са добре пристигнали по всевъзможни тематики, от тях постоянно има изгода.

 

Вторият проблем е дезинформацията. Западът желае да ни унищожи, да ни претопи, да ни отнеме българското - това е операцията, която изказванието " крадат данните на българчетата " в действителност ни споделя, внушава. В Запада имаме зложелател - това е внушението, с което се нарушава публичният ни интерес както в този случай, по този начин и в доста други, които теъгват от " Забраняват шкембе чорбата " и стигат до " не разрешават " Аз съм българче ". 

 

ФрогНюз

 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР