Образователната платформа “Книговище стартира с нова визия, предизвикателства и изненади

...
Образователната платформа “Книговище стартира с нова визия, предизвикателства и изненади
Коментари Харесай

Пътят към функционалната грамотност е през насърчаване на осмислящото четене

Образователната платформа “Книговище ” започва с нова визия, провокации и изненади за 15 септември. “Книговище ” стартира с желанието да се противопоставим на едни трендове, свързани с неспособността на българските младежи да схващат това, което четат. Данните от проучването на PISA демонстрират тези тъжни статистики.

“Функционалната просветеност е един дълъг път, а в неговата основа е четивната просветеност . Това, което набираме още е гражданско-медийната просветеност, тъй като, в случай че човек не схваща това, което чете, той не може да си служи и с другите познания , не може да бъде сериозно мислещ човек и надлежно да проучва информацията, с която борави .

Много по-податлив е на непознати въздействия и надлежно не може да взима независими решения . Така че пътят към функционалната просветеност е през поощряване на осмислящото четене, не просто на четенето ”, казва Искра Джанабетска , съосновател на просветителната платформа „ Книговище ”.

През миналите две години, когато работи платформата видяхме, че доста неща са вероятни, че е допустимо да бъдат привлечени децата към книгите , въпреки че за мнозина това е някаква форма на отживялост, добавя тя.

По думите ѝ към този момент в общественото пространство от ден на ден се приказва за нуждата да се построява добра четивна просветеност измежду децата. За да стане това, “Книговище ” посредством игри и въпросници, посредством които децата могат да ревизират какво са разбрали от съответното произведение, забавляват се и научават какво би трябвало да схванат от един текст, какво още е належащо и при всеки идващ текст подхождат с повече внимание.   

“Щастливи сме, че още през първата година успяхме да използван един инструмент, който разработихме за учителите, с цел да облекчи тяхната работа в клас, тъй като забелязахме, че четенето може да бъде заразно, когато се употребява от цялостен клас . Затова към този момент имаме и въпросници - игри по текстовете от Читанката ”, добавя Искра Джанабетска.

“Книговище ” е платформа ориентирана главно към децата, като към този момент има направени 15 хиляди профила на деца. Платформата е създала и своя детска онлайн медия “Вижте ” , която има свои рубрики и публикации, написани за деца. Журналистите, които спомагат за това са минали образование с европейски редактори на детски медии.

Чуйте повече в диалога на Гергана Пейкова.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР