Образованието в европейските страни трябва да се промени, това е

...
Образованието в европейските страни трябва да се промени, това е
Коментари Харесай

Евродепутат: Образованието в Европа трябва да се промени като част от зеления преход

Образованието в европейските страни би трябвало да се промени, това е първата стъпка на обществото към стабилно развиване. Това смята Татяна Бабраускене (Литва, група „ Работници ”), член на Европейския стопански и обществен комитет (ЕИСК) и квестор, която бе докладчик на мнение по самодейност на ЕИСК за трансформиращо обучение, което да даде опция на младежите да допринесат за екологичния преход, представена от бТА.

Бабраускене е началник по интернационалните връзки на Литовския синдикат в образованието и науката. Становището бе утвърдено на пленарна сесия на ЕИСК в края на декември предходната година.

През последните няколко години измененията в околната среда са един от главните мотори за промяна на образованието в посока към по-екологично и стабилно във всички страни, сподели Бабраускене.

ЕИСК сплотява работодатели, профсъюзни дейци и представители на обществени, професионални, стопански и културни организации от страните от Европейски Съюз и съветва Европейския парламент, Съвета на Европейски Съюз и Европейската комисия.

Група „ Работници “ включва представители на националните профсъюзни организации, конфедерации и браншови федерации. Членовете ѝ съставляват над 80 профсъюзни организации, преобладаващата част от които членуват в Европейската конфедерация на профсъюзите или в браншовите ѝ федерации. 

Превръщането на обществата от учредени на изкопаеми горива в кръгови и устойчиви ще изисква огромни промени във всички браншове, в това число в образованието, означават от ЕИСК. Хуманистичните полезности следва да бъдат в основата на образованието за стабилно развиване, като се подчертава върху екологичните и обществените последствия от нашите дейности. Това изисква образованието да бъде предефинирано - от предучилищното до университетското, както и за възрастните.

" Устойчивостта не се отнася единствено до околната среда. Има доста аспекти и всички 17 цели за стабилно развиване са еднообразно значими. Образованието играе основна роля, защото е главен фактор за реализиране на всички останали цели за стабилно развиване ", съобщи докладчикът Татяна Бабраускене при гласуването на мнението.

Според представителите на гражданското общество в Европейски Съюз младежите са утрешните водачи, мотори на обществената смяна, икономическото развиване и софтуерните нововъведения и могат да дадат значителен принос за устойчивото развиване, в това число при създаването на политики. Критичното мислене и вземането на осведомени решения би трябвало да се преподават в учебно заведение, с цел да могат децата да се оправят с проблемите на устойчивото развиване. На главно равнище децата следва да бъдат обучавани за устойчива сила, ползване и произвеждане, понижаване на питателните боклуци и отговорно отношение към избора на храни.

 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР