Обрат в позицията на Киев към исканията на МоскваУкраинският президент

...
Обрат в позицията на Киев към исканията на МоскваУкраинският президент
Коментари Харесай

Зеленски събу гащите

Обрат в позицията на Киев към настояванията на Москва
Украинският президент охладнял към НАТО, подготвен е на взаимни отстъпки за Крим и Донбас

Обвини Запада, че не прави задоволително против нашествието

Пълен поврат претърпя позицията на Киев. Президентът Володимир Зеленски съобщи, че е охладнял към НАТО и е подготвен на компромис с Русия във връзка с статута на “окупираните територии” в Крим и непризнатите “псевдо-републики” в Донецк и Луганск, при изискване, че Киев получи нужните гаранции за сигурността на техните поданици.

Тези нови позиции Зеленски показа в изявление за американската телевизия Ей Би Си.

“Става въпрос за гаранции за сигурността. Можем да дискутираме и реализираме компромис (с Кремъл - бел. ред.) върху това по какъв начин тези територии ще продължат да съществуват. Това, което е значимо за мен е по какъв начин ще живеят в тези територии хората, които желаят да са част от Украйна и какво считат украинците, които не желаят да се разделят с тях.”

Интервюто с “Ей Би Си” е било записано паралелно на започването на третия кръг договаряния за помирение на беларуско-украинската граница сред делегациите на Киев и Москва в понеделник, и излъчено малко след завършването им.

Изразената позиция на Зеленски пристигна в отговор на въпрос, по какъв начин гледа Украйна на трите съществени претенции на Русия за преустановяване на военните дейности - неутралитет на Украйна, т.е. да се откаже от участие в НАТО (стремежът към което сега е записан в украинската конституция), признаването на Крим за съветска територия и признаването на Донецката и Луганската национални републики за самостоятелни.

“Що се отнася до участието ни в НАТО, охладнях доста от дълго време по този въпрос. Когато стана ясно, че НАТО няма подготвеност да одобри Украйна. Алиансът се опасява от спорни действия, които могат да доведат до борба с Русия”, съобщи Зеленски, като акцентира: “Готови сме за разговор, не за капитулация”.

Според него изложените оферти на Москва са “пореден ултиматум”, само че Киев “не е подготвен на ултиматуми.

“Това което би трябвало да се направи, е президентът Путин да стартира разговор, да излезе от осведомителния балон и да поеме чист въздух. Защото той живее в този балон и не съм сигурен до каква степен е реалистична информацията, която получава (за обстановката в Украйна - бел. ред.), сподели още украинският президент.

Той уточни, че в следващия си диалог с американския държавен глава Джо Байдън в понеделник още веднъж му е напомнил, какъв брой е значимо за Украйна преимуществото в небето и по какъв начин с поддръжката на Вашингтон съюзни страни от Алианса ще се съгласят да въоръжат украинските Военновъздушни сили с познати на техните пилотни самолети руски и съветско произвеждане.

Зеленски упрекна още веднъж Запада и по-специално Съединени американски щати, че не вършат задоволително да спрат съветската инвазия и в същото време упрекна Москва в опити да подкопае нуклеарната сигурност на Европа с предумишлени набези против украински АЕЦ и други съоръжения.



Първи протест от предизборната му акция
Макрон: Трябва да се отнасяме с почитание към Русия
Призна, че договарянията с Путин са сложни



Еманюел Макрон стартира акцията си за преизбиране за втори мандат.

Невъзможно е да се реализира дълготраен мир, в случай че Русия не взе участие в построяването на огромна архитектура за

сигурност на нашия континент, тъй като историята и географията задължават това. Това съобщи френският президент Еманюел Макрон на първия си протест в акцията за вота за държавен глава на Франция, в който той се бори за втори мандат, съобщи ТАСС.

“Необходимо е да продължим разговора с водачите, даже да заявяваме разлики, тъй като един ден ще би трябвало да се върнем на масата за преговори”, сподели френският водач на среща с гласоподаватели в общината Поаси (столичен район). “Винаги би трябвало да се отнасяме с почитание към Русия и съветския народ”, акцентира Макрон. В същото време той прикани “да се направи всичко, с цел да се избегне ескалацията и разширението на военните действия” в Украйна.

“Нашата отговорност е да запазим всички връзки, които можем да поддържаме”, счита френският водач. “Трябва да продължим да беседваме с съветския и беларуския народ. Трябва да създадем това със съдействието на представители на света на културата, научната и техническа общественост, и неправителствени организации”, добави той.

Макрон призна, че не чака споразумяване на рецесията в Украйна в близко бъдеще. “Преговорите с президента Владимир Путин са сложни, тъй като той отхвърля прекратяването на огъня”, аргументира се Макрон. И добави: “Не мисля, че ще бъде реализирано решение в идващите дни, само че се надявам да е по този начин. Мисля, че военните дейности ще продължат в кратковременен проект. Но ние ще продължим да приказваме с Русия”.

Ако Европа наложи ембарго на петрола ѝ
Русия може да спре газа по „ Северен поток “


Александър Новак

Налагането на ембарго върху износа на съветски нефт ще докара до пагубни последствия за пазара, а Русия може да спре подаването на природен газ по тръбата “Северен поток” до Германия. За това предизвести съветският вицепремиер Александър Новак, съобщи Би Би Си.

Според Новак компенсирането на доставките на съветски нефт на европейския пазар ще отнеме време, ще докара до растеж на цените, а най-потърпевши ще се окажат европейските консуматори.

“Абсолютно явно е, че отводът от съветския нефт ще докара до пагубни последствия за международния пазар. Повишаването на цените ще бъде непредсказуемо. Повече от 300 $ за барел, в случай че не и повече”, пресмята Новак.

Той подсети, че Русия обезпечава 40% от потреблението на газ в Европа. По думите му Москва може да приключи доставките по газопровода “Северен поток”.

“Имаме цялостното право да вземем реципрочно решение (заради прекъсването от Германия на “Северен поток 2”) и да наложим ембарго върху подаването на газ по газопровода “Северен поток”, който е запълнен на 100%. Засега не сме взели това решение. Никой няма да спечели” от това. Макар че с изказванията си и обвиняванията си към Русия европейските политици ни подтикват към това”, акцентира Новак.



Украинци се изтеглят от Суми - един от петте града, в които Русия разгласи през днешния ден помирение, с цел да могат цивилни да изоставен. Както и при предходните опити за филантропични коридори, Москва и Киев и през днешния ден си насочиха взаимни обвинявания за нарушение на обещанията за прекъсване на огъня.

$1 милиарда спомагателна US помощ за Украйна
Съединени американски щати порязаха съветския петрол


Единният ни отговор е единственото решение, съобщи Джо Байдън, откакто разгласи, че Съединени американски щати постановат ембарго на съветския нефт.

Съединени американски щати ще прекратят прогресивно вноса на нефт от Русия като част от интернационалните наказания наложени против Москва поради нашествието на Украйна. Това разгласи президентът Джо Байдън през днешния ден.

“Единният ни отговор (б. р. - на съветското настъпление в Украйна) е само решение. Но разбираме, че нашите европейски сътрудници не могат да се причислят към тази мярка. Ние сме огромен производител и работим за дълготрайна тактика да облекчим натиска върху тях”, сподели Байдън.

Той уточни още, че Съединени американски щати отпускат в допълнение 1 милиарда $ във военна помощ помощ за Украйна.

“Това е най-значителният пакет стопански наказания в международната история, който изцяло осакати стопанската система на Русия”, счита Байдън.

Англия също се причислява към тези наказания, само че дейностите на Лондон ще влязат в действие от края на 2022 година, оповестиха от “Даунинг стрийт 10”. Дотогава кралството ще се концентрира върху увеличение на доставките от Съединени американски щати и Близкия изток.

Международни наблюдаващи обръщат внимание, че американският импорт на съветски нефт съставлява едвам 8% от потребностите на страната, до момента в който Европа е над 20% подвластна от съветски нефт.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР