Обрат - това е може би най-честото определение за времената,

...
Обрат - това е може би най-честото определение за времената,
Коментари Харесай

Айлин Матле: Колкото по-дълго продължи войната, толкова повече загуби ще търпи Русия



" Обрат " - това е може би най-честото определение за времената, които настъпиха след началото на войната в Украйна. Но войната един ден ще свърши, дай Боже по-скоро. Какви връзки ще гради по-късно Европа с нашия огромен комшия Русия?
Германското сдружение за външна политика създаде три вероятни сюжета - борба, спокойно взаимно битие или партньорство.

Д-р Айлин Матле е един от създателите на разбора. В изявление за предаването " Събота 150 " – на въпрос " по какъв начин войната в Украйна трансформира военния баланс в Европа ", тя отговори:

" Със сигурност Русия ще излезе доста отслабена от този спор. В същото време НАТО усилва наличието си по източния фланг - от Естония на север до България на юг. В момента Съединените щати са разположили към 100 хиляди военни в Европа. Сегашните четири интернационалните бойни групи на НАТО по източния фланг ще се усилят до осем. Засега те са батальони, само че се чака на срещата на върха на НАТО в края на юни в Мадрид да бъдат разширени до бригади. И още един резултат от съветското навлизане в Украйна - Швеция и Финландия се приготвят за участие в НАТО. Вероятно ще бъдат признати с цялостно единогласие. Това разширение на Алианса значително ще промени военния баланс в интерес на НАТО, тъй като двете страни, само че изключително Финландия, разполагат със сериозна войска. В момента съветската войска е напълно ангажирана с военните дейности в Украйна. А това, сякаш прави невероятно в близко бъдеще да заплаши сигурността в някоя друга страна. Или най-малко не в размера на бойните дейности в Украйна ".

Правилно ли Ви разбирам, че не виждате непосредствена заплаха за Молдова?

Имаше подмятания от съветска страна, че Молдова може да е идната жертва, тъй че заплахата въобще не е отминала. Но значимото за мен е, че Русия очакваше напълно друг процес на военните дейности и бърза победа в Украйна. Колкото по-дълго продължи тази война, толкоз повече загуби ще търпи Русия.

Смята се, че войната в Украйна слага началото на новата архитектура на сигурност в Европа. Но допустимо ли е този нов геополитически ред да се гради без Русия?

В момента няма признаци путинова Русия да е подготвена да се върне към правилата, върху които беше построена досегашната система на европейската сигурност. Москва е подписала всички публични документи, които подсигуряват тази система. Но наруши тези спогодби още през 2008 година с грузинската война. Ако Европа желае да отстоява правилата си, не ѝ остава нищо друго, с изключение на да гради новата архитектура на сигурност без Русия и да се пригоди към дълготрайна борба.

Устройва ли дълготрайна борба сред Русия и Европейски Съюз Съединените щати?

Не имам вяра борбата да устройва който и да било, тъй като това води до ескалация на напрежението. А Русия въпреки всичко е нуклеарна мощ. В същото време обаче американският министър на защитата Лойд Остин разказа задачата на Съединените щати: мощна поддръжка за Украйна, тъй че Русия да излезе победена и стратегически отслабена от войната. За мен това изявление значи, че Вашингтон се приготвя за дълга борба с Русия. Аз бих споделила, че към този момент живеем в борба с Русия.

Американците от дълго време упорстват европейските сътрудници да поемат сигурността си в личните си ръце, с цел да може Америка да си подсигурява преобладаваща роля в тихоокеанския район. Съединените щати няма да се откажат от съперничеството с Китай. Както виждате, в това отношение сегашният президент Джо Байдън не се разграничава изключително от предшественика си Доналд Тръмп.

Ако приемем, че Европейски Съюз и Русия заживеят в бъдеще редом, по този начин да се каже в " спокойно взаимно битие ". Защо съгласно Вашия разбор това би означавало връщане на Европейски Съюз към добре познатата му остаряла уязвимост?

Има риск за сплотеността на Европейски Съюз, която 27-те към момента показват. Но в този момент се намираме в сериозен миг, тъй като енергийната взаимозависимост от Русия мощно разделя страните в Евросъюза. Унгария е срещу налагането на ембарго върху газовите и петролните доставки от Русия. А те са предмет на оферти шести пакет наказания, който Европейската комисия показа тази седмица.

Не е изключено и други страни членки да се възпротивят на ембаргото, с цел да запазят икономическата си непоклатимост. Още повече че излизаме от Covid рецесията, която нанесе съществени стопански вреди. Този сюжет не планува връщане обратно към годините на Студената война, а е по-скоро " алена лампичка ", която предизвестява за евентуална заплаха.

Как да употребява Европейски Съюз войната за своето политическо подсилване, за реформиране?
Колкото и трагична да е тази война, мисля, че Европейски Съюз би трябвало да се възползва от момента, с цел да форсира интеграцията в области като енергетика, защита, инфраструктура и клима. Това на процедура значи " Европа на разнообразни скорости ". Нека вземем за образец защитата. Плановете за усилване на отбранителната дарба на Европейски Съюз никога не е в конкуренция с НАТО, а в противен случай - те са допълнение. Европа би трябвало да влага в отбранителната логистика – жп връзки и пътна инфраструктура, тъй че военната техника да може гладко да се транспортира от точка А до точка Б. Но за задачата Европейски Съюз би трябвало да се погрижи за правната рамка.

Партньорство сред Европейски Съюз и Русия е допустимо само при промяна на властта в Кремъл, четем във Вашия разбор. Това сега не наподобява изключително реалистично.

Смяната на властта в Москва би трябвало да стане от вътрешната страна и никога посредством напън извън или, не дай Боже, с военна мощ. Но сега няма изгледи това да се случи скоро. Доколкото може да се има вяра на резултатите от социологически изследвания в властническо ръководена страна, Владимир Путин и войната му против Украйна имат огромна поддръжка измежду руснаците. Сякаш те са подготвени да понесат обвързваните с това стопански и обществени неволи. Явно Путин крепко държи властта, което в близко бъдеще прави промяната му още по-трудна. А това от своя страна значи, че скоро не може да чакаме доближаване сред Европейски Съюз и Русия.

Във всяка игра, в това число и в геополитическата, има печеливши. Кой печели от тази война?

Колкото и цинично да звучи, има печеливш, и това е Китай. Китай няма интерес войната да ескалира, още по-малко да се стигне до потреблението на нуклеарни оръжия. Но както стана дума при започване на нашия диалог - НАТО концентрира военна мощ в Европа, а всяка страна, в това число и най-голямата войска в света, американската, разполага с стеснен запас. И това отслабва опциите на Съединените щати в конкуренцията с Китай.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР