Обръщението на президента Румен Радев към представителите на коалиция Продължаваме

...
Обръщението на президента Румен Радев към представителите на коалиция Продължаваме
Коментари Харесай

Тясна ли е конституционната дреха на президента

Обръщението на президента Румен Радев към представителите на коалиция " Продължаваме промяната " - " Демократична България " при връчването на мандата за сформиране на държавно управление в понеделник провокира доста полярни мнения. Заради апела на президента мандатът да се върне несбъднат той беше упрекнат от мнозина, че е нарушил конституцията. Във вторник вечерта пред президентството ще има и митинг.

" Дневник " разгласява няколко отзиви по тематиката без рекламация за пълнота.

 Президентът разгласи втория мандат за Президентът разгласи втория мандат за " дискредитиран " и загатна на обединението, че не би трябвало да го извършва

Доц. Христо Христев, учител по европейско право, във фейсбук:

България е парламентарна, а не президентска република. Целият план и архитектура на държавното ръководството в конституционния модел по Конституцията от 1991 година почива на централната и определяща роля на Народното събрание. В частност и най-много по повод образуването на държавно управление и неговата политика.

Казано жестоко, до момента в който не се стигне до трети мандат, президентът е конферансие на процедурата по образуване на Министерския съвет. С оглед на този парламентарен модел е безусловно неприемливо президентът да разпорежда на парламентарно представителите сили/Народното заседание дали да бъде образувано или да не бъде образувано държавно управление в реда на плануваните в конституцията условия и процедура.

Струва ми се, че на господин Радев доста му се е усладила ролята на главен фактор/главен разпоредник в политическите процеси и ръководството на страната посредством служебните държавни управления и към този момент мъчно скрива, че очевидно конституционната дреха, планувана за него, му е тясна.

Доц. Наталия Киселова, учител по конституционно право, по:

Има тълкувателно решение на Конституционния съд от 1995 година - номер 25 - и в него се позволява, че президентът може да прави политически изявления. Дали Радев отиде оттатък, или още е на ръба на конституцията - тълкувателното решение позволява както с дейности, по този начин и вербално да наруши конституцията.

Ако част от народните представители смятат, това може да бъде причина за задвижване на процедура за търсене на отговорност. Но той има право на политическо изявление. Олицетворявайки единството на нацията, той не е задължен да приказва единствено неща, които се харесват на всички. Има право, споделя решението, да връща закони единствено с политически претекстове.

През 1997 година президентът Петър Стоянов прикани Българска социалистическа партия да не осъществя мандата.

Сега би трябвало да гледаме по какъв начин ще постъпят парламентарните групи. Ако са се почувствали наранени от вчерашните изявления на президента, те могат да го нападат с процедурите, които конституцията им дава.

Проблемите със свикването на Консултативния съвет по национална сигурност породиха още при президента Първанов. Той не го свикваше в 3-месечния период, който е очакван по закон. Още тогава стартира да се твърди, че не е наложително да се прави регулярно, а единствено когато се постанова. Автономия е на парламентарната група кого ще изпрати на този съвет. На такива консултативни препоръки се показва класифицирана информация, само че от президента зависи дали ще бъде призован.



Весислава Танчева, гражданско съдружие " БОЕЦ ", по:

Досега не съм следила обстановка, в която президентът връчва мандат с отвращение, даже с омерзение. Румен Радев връчи мандата на хора, които очевидно не му харесват.

Поведението му беше на границата на конституцията. Призовавам партиите в Народното събрание да не бъдат пасивни наблюдаващи на това държание и желаеме да се пристъпи към процедура за премахване на президента. Дали ще мине, или не, само че значимото е тематиката да бъде сложена в дневния ред.

Някой някъде е решил властта да мине постепенно и без разтърсвания от Бойко Борисов и Румен Радев, а от " Продължаваме промяната ", без да желаят спомагат на тази транзакция на власт от една персона към друга.



Доц. Светослав Малинов, политолог, по:

При връчването на втория мандат чухме по какъв начин президентът съобщи публично пред цялата нация, че не желае да има постоянно държавно управление, желае да се отиде на предварителни избори, желае да продължи да ръководи през длъжностен кабинет. Оттук нататък единствената задача на партиите е да излъчат постоянно държавно управление, без значение от компромисите.

Очаквам възобновяване на договарянията и постоянен кабинет до три дни. Това е обстановка, която повече не трябва да се отсрочва. Много неприятен знак за Европа е словото на президента. Това ще провокира съществено разтърсване в репутацията. Освен това той съобщи, че не желае да му се пипат службите... Това е доста дълго премисляно слово.

Би било демонстрация на невероятна надменност, в случай че не се създадат промени в проектокабинета " Денков ". Всичко би трябвало да се отвори за нови договаряния. Отговорността на " Продължаваме промяната " - " Демократична България " и ГЕРБ-СДС неимоверно набъбна пред техните гласоподаватели. Президентът играе против това болшинство български жители...

Провокацията на президента е разкодирана и ще се работи съгласно новата конюнктура. Нямам подозрение, че ще бъде излъчено държавно управление.





Емилия Милчева, публицист,:

Преди три години юмрукът на президента събра, като пръчките на Кубрат, разединени по идеологически аргументи политици, деятели и елементарни протестиращи. Днес същите хора се афишират против същия този пестник. Преди три години протестиращи легитимираха президента като герой и знак на борба - против мафията, против модела ГЕРБ-ДПС. Каква по-подходяща роля за военачалник от тази да е военачалник? Днес никой не посочва къде е мафията, въпреки всички да приказват за мафиотизирана страна, само че няма подозрение, че Румен Радев към този момент е Борисов и половина с институционалните си владения.

За първи път България има държавен глава с толкоз нескрити апетити за власт отвън отредените му по конституция пълномощия. Политическата неустойчивост от последните две години и упадъкът на парламентарната република даде в ръцете му голямо въздействие и опция да образува както вътрешната политика, по този начин и външнополитическия курс на България, измествайки я към този на Унгария и по-близо до Русия.



Проф. Пламен Киров, учител по конституционно право, по:

Според мен всичко беше премислено, много тъкмо режисирано, забелязвате езика на тялото, на жестовете. Той не им подаде ръка, държа ги прави, след което " ходом марш " и излезе от залата. Подобен беше и казусът с президента Петър Стоянов и мандата на Българска социалистическа партия през 1997 година, въпреки и да има разнообразни трактовки за това какво се е случило.

Реакцията на президента беше предстояща, откакто евентуално се е срещнал с изтеклите записи.
Президентът извърши конституцията, само че изрази своето мнение, защото една политическа мощ опита да вземе властта на абордаж. Твърдо е желанието да се опита всичко, с цел да се получи властта, различен е въпросът дали ще съумеят, защото размразяването на договарянията не е едностранен акт.

Никоя партия, преди пристигна на власт, не си разрешава да прецизира с никакви посолства кой ще седне на столовете на ръководителите на тези особени служби. това става по един институционален път, обвързван с достъпа до класифицирана информация - както в НАТО, по този начин и в Европейски Съюз.

Българският президент не е деполитизиран. Няма съображение за импийчмънт. За да стартира процедура по импийчмнънт, би трябвало 2/3 болшинство в Народното събрание, след което ще отиде в Конституционния съд, където ще катастрофира. Това е политическо говорене.

Говоренето по какъв начин да прецакаш колегата си не е обикновено и ми се коства, че сме паднали доста ниско.



Рубриката “Анализи ” показва разнообразни гледни точки, не е наложително изразените отзиви да съответстват с публицистичната позиция на “Дневник ”.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР