Обръщение към новия посланик на Съединените американски щати у нас

...
Обръщение към новия посланик на Съединените американски щати у нас
Коментари Харесай

Експерти и юристи с обръщение към навия посланик на САЩ у нас

Обръщение към новия дипломат на Съединените американски щати у нас Кенет Мъртън, който се чака да встъпи в служба, беше показано на конференция „ Аспекти на правосъдната промяна в България и контакти с гражданското общество “ в Националния пресклуб на Българска телеграфна агенция в София. Организатор на събитието е Сдружение „ За самостоятелна правосъдна власт “.

Обръщението към американския дипломат е отправено от Сдружение „ За самостоятелна правосъдна власт “, Асоциация „ ФОРУМ “, Сдружение „ Център за приложно-правни проучвания и практики “, Сдружение „ Диалог за правораздаване “, Българска асоциация на съдиите по вписванията, Асоциация на държавните правосъдни реализатори, Сдружение „ Международен юридически център “, Сдружение „ Мрежа за медиен мониторинг “, и от доктор Стоян Калоянов – политически и цивилен анализатор.

В текста се насочва покана за среща сред посланика и представителите на българските неправителствени организации, присъединили се в обръщението.

В него се показва, че в последните години у нас се следи наклонност „ по създаване на обязаност на администрацията на посолството на Съединени американски щати в България с някои съответни организации, за които в българското общество съществуват подозрения за връзки с олигархични и стопански кръгове “. „ Видно от нестабилната и съвсем пагубна за политическата система в България конюнктура, те поставят от ден на ден старания за пробутване измежду жителите на Република България на манипулативни, пропагандни изказвания с неистински темперамент, целящи подкопаване престижа на поредност от български институции и държавни органи “, пишат организациите в обръщението си.

В обръщението се показва, че се учим на народна власт от Съединени американски щати. Очакваме и Вие, като дипломат на концепциите за господство на закона, правова страна, тъждество, правдивост и човешки права, да потвърдите обществено това и да обърнете внимание на обстоятелството, че в Република България съществува голяма палитра от неправителствените цивилен организации, пишат още организациите.

В обръщението си те означават, че правосъдната власт е самостоятелна от останалите две – изпълнителна и законодателна, а българският основен прокурор се избира от самостоятелен кадрови орган - Висш правосъден съвет. „ В този смисъл опитите за политическа интервенция в независимостта на правосъдната власт и стремежът за лична вендета и разпра с основния прокурор на Република България от страна на политически, олигархични и стопански субекти са неприемливи в демократична страна като България “, се споделя в показаното послание.

В него организациите показват, че изказванията, че „ българското общество има потребност от тъкмо такава правосъдна промяна – промяна на сегашния основен прокурор с различен, комфортен на техните ползи и финансови благодетели, са една рискова обществена неистина “. Българската правосъдна власт има проблеми и то редица, само че изцяло разнообразни от тези на разследвани олигарси, подсъдими и други наранени от българската прокуратура лица, се показва още в обръщението.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР