Обособяването на новата община Обзор не минава гладко. Около 200

Обособяването на новата община Обзор не минава гладко. Около 200 ...

Контра в Обзор: Радев, спри незаконната община!


Обособяването на новата община Обзор не минава гладко. Около 200 местни жители пратиха в президентството молба Румен Радев да спре процеса за отделяне от Несебър. За да бъде финализирана процедурата, решението на правителството, взето преди три дни, трябва да бъде последвано от указ на държавния глава. 200-те молят Радев да не подписва и да прати казуса в Конституционния съд. Те са жители на селата край Обзор, представляват около 10% от населението на проектообщината.

Решението на Министерски съвет бе предшествано от референдум в края февруари. Участие взеха 75% от избирателите, а създаването на новата община бе подкрепено от 73%. Въпреки категоричната народна воля, законността на допитването е силно дискусионно - според буквата на закона за прякото участие местни референдуми се провеждат единствено за въпроси от компетенцията на местната власт; казусът в случая не е такъв. Гласуването бе свикано от областния управител на Бургас Вълчо Чолаков, но има съмнения дали в действието си той не е Недоволните хора от селата изказаха тези съображения още преди референдума и протестираха срещу него. "Ние просто не желаем промяна", коментира пред "Сега" Росица Ракова от село Баня. Има настроения и за организиране на контрареферендум.

Цялата сага е съчетана с много силни партийни нюанси. Отделянето на Обзор бе мощно подкрепено от местни фактори на ГЕРБ, кметът на градчето Христо Янев е представител на партията на Борисов. Мигновеното решение на правителството, и то на финала на мандата, показва, че и на централно ниво замисълът е бил същият. Администрацията и общинският съвет в Несебър бяха против, но кметът Николай Димитров, опонент на ГЕРБ, до момента няма сили да се противопостави. Той е притиснат съдебно, дори му се наложи да Дълго време преди това ГЕРБ просто не успяваше да го събори. Партията печелеше изборите в Обзор (Янев е трети мандат кмет), но не и в общинския център.

 

БРЯГ

Селата, чийто отделяне от Несебър е в ход заедно с Обзор, са Баня, Приселци, Раковсково, Емона, Паницово, Козница. По-любопитното е, че в новата единица трябва да попадне апетитно кътче от морския бряг - голяма част от курорта "Елените" и плажът на Иракли.

Още по темата:

Източник: segabg.com