Обособяването на новата община Обзор не минава гладко. Около 200

...
Обособяването на новата община Обзор не минава гладко. Около 200
Коментари Харесай

Контра в Обзор: Радев, спри незаконната община!

Обособяването на новата община Обзор не минава безпрепятствено. Около 200 локални поданици пратиха в президентството молба Румен Радев да спре процеса за обособяване от Несебър. За да бъде финализирана процедурата, решението на държавното управление, взето преди три дни, би трябвало да бъде последвано от декрет на президента. 200-те молят Радев да не подписва и да прати проблема в Конституционния съд. Те са поданици на селата край Обзор, съставляват към 10% от популацията на проектообщината.

Решението на Министерски съвет бе предшествано от референдум в края февруари. Участие взеха 75% от гласоподавателите, а основаването на новата община бе подкрепено от 73%. Въпреки безапелационната национална воля, законността на допитването е мощно дискусионно - съгласно буквата на закона за директното присъединяване локални референдуми се организират само за въпроси от компетенцията на локалната власт; въпросът в тази ситуация не е подобен. Гласуването бе свикано от регионалния шеф на Бургас Вълчо Чолаков, само че има подозрения дали в действието си той не е Недоволните хора от селата изрекоха тези съображения още преди референдума и стачкуваха против него. " Ние просто не желаем смяна ", разяснява пред " Сега " Росица Ракова от село Баня. Има настроения и за образуване на контрареферендум.

Цялата сага е съчетана с доста мощни партийни нюанси. Отделянето на Обзор бе мощно подкрепено от локални фактори на ГЕРБ, кметът на градчето Христо Янев е представител на партията на Борисов. Мигновеното решение на държавното управление, и то на финала на мандата, демонстрира, че и на централно равнище замисълът е бил същият. Администрацията и общинският съвет в Несебър бяха срещу, само че кметът Николай Димитров, конкурент на ГЕРБ, досега няма сили да се опълчи. Той е притиснат правосъдно, даже му се наложи да Дълго време преди този момент ГЕРБ просто не успяваше да го събори. Партията печелеше изборите в Обзор (Янев е трети мандат кмет), само че не и в общинския център.

 

БРЯГ

Селата, чийто обособяване от Несебър е в ход дружно с Обзор, са Баня, Приселци, Раковсково, Емона, Паницово, Козница. По-любопитното е, че в новата единица би трябвало да попадне апетитно кътче от морския бряг - огромна част от курорта " Елените " и плажът на Иракли.

Още по тематиката:
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР