Оборотът в търговията на дребно през февруари бележи спад от

...
Оборотът в търговията на дребно през февруари бележи спад от
Коментари Харесай

Търговията на дребно леко се свива през февруари

Оборотът в търговията на дребно през февруари бележи спад от 0.5% по отношение на предходния месец, демонстрират данните на Националния статистически институт. На годишна база, спрямо февруари 2021 година, индикаторът бележи растеж от 6.6 на 100.

Месечни изменения

През февруари 2022 година се следи понижение на оборота при търговията на дребно с нехранителни артикули, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали (с 1.1%) и търговията на дребно с хранителни артикули, питиета и тютюневи произведения (с 0.2%). Увеличение е регистрирано в търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали (с 2.4%).

Най-голямо намаляване на оборота в търговията на дребно с нехранителни артикули, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали е регистрирано при търговията на дребно с фармацевтични и медицински артикули (с 6%) и онлайн търговията (с 5%).

По-съществено повишаване e записано в търговията на дребно с компютърна и информационна техника (с 4.5 на сто).

Годишни изменения

През февруари 2022 година в съпоставяне със същия месец на 2021 година се следи нарастване на оборота при всички огромни групи. Търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали бележи растеж от с 14.9%, нехранителни артикули (без търговията с автомобилни горива и смазочни материали) регистрират покачване от 6.4%, а оборотът в търговията хранителни артикули, питиета и тютюневи произведения се усилва с 3.4%.

В търговията на дребно с нехранителни артикули, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали забележителен растеж е регистриран в сегмента на фармацевтичните и

медицинските артикули (с 16%), търговията на дребно с разнородни артикули (с 12.5%) и онлайн търговията (с 11.8%).

Спад е регистриран в търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени произведения (с 25%).
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР