Обожавам Мадона, откакто в VI клас с приятелки пеехме с

...
Обожавам Мадона, откакто в VI клас с приятелки пеехме с
Коментари Харесай

Няма правила, ако си момче. Ако си момиче, трябва да играеш играта.

Обожавам Мадона, откогато в VI клас с приятелки пеехме с цяло гърло La Isla Bonita, без да знаем дума британски. Концерът й в София е едно от най-щастливите събития в живота ми. Агент-провокатор, постоянно крачки напред - образец, знаменосец, трендсетър, свободна жена. Феномен, знак на артистичен триумф. Една жена с съвсем никакви гласови данни, само че с безчовечен изобретателен гений, която три десетилетия е на върха на вълната. Направила сама изборите си, най-богатата жена реализатор в Америка. Някой въобще задава ли си въпроса дали е можела да бъде още!? А може би би трябвало. 

Изказането й по време на, където Андерсън Купър й връчи премията " Жена на годината " и където държа 10-минутна тирада, провокира мощни реакции и размишления какво е да си жена арстист, какво е да си жена въобще. Oще с първите думи, разкрачила крайници пред микрофона, сподели: " Чувствам се по-добре с нещо твърдо сред краката ". И стана ясно, че би трябвало да слушаме деликатно. Речта й беше смела и в това време доста тъжна. Няма елементарно за дамите даже когато са естествени стихии. За мен даде отговор и на въпроса " Могла ли е да бъде още? " Да, могла е да бъде още доста, в случай че не беше жена.

" Стоя пред вас като бърсалка. Ох, имам поради като жена от развлекателния отрасъл. "

" Благодаря, че признавате способността ми да не преставам кариерата си 34 години в лицето на фрапантен сексизъм, женомразие, непрекъснат тормоз и безмилостна злупотреба. "

" Камил Палия, известната писателка феминистка, сподели, че връщам дамите обратно, като опредметявам себе си полово. И си помислих: " Ох, в случай че си феминистка, очевидно не трябва да имаш половост, би трябвало да я отричаш. " Но си споделих: " По дяволите, аз съм друг тип феминистка. Аз съм неприятна феминистка. "

" Както можете да си визиите, всички тези непредвидени събития ми помогнаха да стана благата жена, която стои пред вас. Но и ми припомнят, че съм уязвима. А в живота няма същинска сигурност с изключение на вярата в себе си. "

" Разбира се, бях въодушевена от Деби Хари, Криси Хайнд и Арета Франклин.  Но моята същинска муза беше Дейвид Боуи. Той въплъщаваше женски и мъжки дух и това беше съвършено за мен. Той ме накара да мисля, че няма правила. Но грешах. Няма правила, в случай че си момче. Ако си момиче, би трябвало да играеш играта. А каква е играта? Разрешава ти да бъдеш хубава, сладка и секси. Но не можеш да си интелигентна. Не можеш да имаш мнение или най-малко такова, което е отвън признатото. Разрешава ти да бъдеш опредметявана от мъжете и да се обличаш като мръсница, само че без да притежаваш личната си порочност. И недей, дублирам, недей да споделяш личните си полови мечти със света. "

" Бъди това, което мъжете желаят да бъдеш. Но по-важното, бъди това, с което дамите се усещат комфортно, когато си към мъже. И най-важното, не остарявай. Остаряването е грях. Ще бъдеш подложена на критика, охулвана и най-много никой няма да те пуска по радиото. "

" Години по-късно, разведена и сама, направих албума " Еротика ", а книгата ми " Секс " беше издадена. Спомням си, че бях на заглавните страници на всички вестници и списания. Всичко, което четях за себе си, беше съкрушително. Наричаха ме курва, едно заглавие ме съпостави със Сатаната. Аз си споделих: " Чакайте малко, не е ли Принс този, който се разхожда с мрежести чорапи и високи токчета, а задникът му излиза на открито? Да, той беше. Но той беше мъж. "

" Това беше първият път, в който в действителност разбрах, че дамите нямат същата независимост като мъжете. "

 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР