Обобщаваме по-важните събития, свързани с войната в Украйна през последното

...
Обобщаваме по-важните събития, свързани с войната в Украйна през последното
Коментари Харесай

НАТО удвои ангажимента си към Украйна, ситуацията на фронта е тежка

Обобщаваме по-важните събития, свързани с войната в Украйна през последното денонощие.

Във вторник НАТО удвои уговорката си един ден да включи Украйна в Алианса, заричане, което според  анализатори е помогнало за нахлуването на Русия в Украйна. Най-големият алианс за сигурност в света също даде обещание да изпрати повече помощ на украинските сили, които се борят с съветските войски.

Бившият съветски президент Дмитрий Медведев предизвести НАТО да не дава на Украйна системи за противоракетна защита Patriot и назова алианса „ незаконна организация “.

„ Ако, както загатна генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, НАТО достави на украинските фанатици системи Patriot и личен състав на НАТО, те неотложно биха станали законна цел на нашите въоръжени сили “, написа Медведев в Telegram.
Зеленски: Ситуацията на фронта е тежка
Президентът на Украйна Володимир Зеленски съобщи тази нощ, че обстановката на фронта остава тежка, като съветските сили пробват нахлуване в Донбас и към Харков, съобщи Ройтерс.

В постоянното си видео послание към нацията той заяви, че „ макар извънредно тежките си загуби окупаторите към момента се пробват да напреднат в Донецката област, да завладяват територия в Луганската област, да настъпят към Харков и възнамеряват нещо на юг “.

Двете източни украински области Донецка и Луганска, които образуват т.нар.Донбас, са от месеци сцена на яростни боеве сред съветските и украинските сили.
Тежка зима
Доставките на аварийни елементи за развалената електрическа мрежа на Украйна се изчерпват на фона на продължителните съветски бомбардировки. Европейските компании са помолени да дарят незабавно комплекти в остатък, с цел да оказват помощ на страната да прекара зимата.

Припомняме, че последните съветски бомбардировки, бяха ориентирани към електроцентрали и подстанции. Това докара до спирания на електрозахранването, траяли над 48 часа в цялата страна.

Министри от страни-членки на НАТО се срещнаха в Букурещ, Румъния, където е евентуално да създадат нови обещания за поддръжка за Украйна, включващи гориво, генератори, медицински консумативи и зимно съоръжение, в допълнение към военната.

Държавният енергиен оператор на Украйна Ukrenegro съобщи, че към момента се бори да възвърне цялостното зареждане съвсем седмица, откакто съветските удари повредиха енергийните уреди в цялата страна. Дефицитът на електрическа енергия е бил 30% към 11 сутринта локално време във вторник, се споделя в изказване на Ukrenegro, което е леко покачване по отношение на предходния ден и след спешни прекъсвания на няколко електроцентрали и нарастване на потреблението с настъпването на зимата.
Нови офанзиви
Украинските сили удариха електроцентрала при поредна офанзива против региона на Курск в Русия във вторник, причинявайки още спирания на електричеството, сподели локалният губернатор.

„ Общо имаше към 11 изстрелвания. Поразена е електроцентрала “, сподели Роман Старовойт, губернатор на Курска област, в Telegram.

Украйна не е поела отговорност и не е направила коментар.
Г7 ще проверява военните закононарушения в Украйна
Групата Г-7 се съгласи да сътвори мрежа за съгласуване на следствията на военни закононарушения, като част от напъните за наказателно гонене на хипотетични зверства в Украйна.

В взаимна декларация министрите на правораздаването на Г-7 обявиха, че страните членки ще обезпечат съществуването на централно национално звено за контакт във всяка страна за гонене на интернационалните закононарушения.

Папа Франциск провокира яд в Русия поради изявление, в което той допусна, че чеченските и бурятските членове на нейните въоръжени сили са посочили повече свирепост в Украйна, в сравнение с етническите съветски бойци. Той сподели, че бойците от Бурятия, където будизмът е съществена вяра, и чеченската република с болшинство мюсюлмани, са били „ най-жестоките “, до момента в който са се биели в Украйна.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР