Обобщаваме по-важните събития, свързани с войната в Украйна през последното

...
Обобщаваме по-важните събития, свързани с войната в Украйна през последното
Коментари Харесай

Зеленски е сдържан за руското изтегляне от Херсон, Путин няма да присъства на срещата на Г-20 в Бали

Обобщаваме по-важните събития, свързани с войната в Украйна през последното денонощие.

Украинският президент Володимир Зеленски прикани за въздържане на страстите след новината за съветското евакуиране от Херсон, съобщи Укринформ.

„ Врагът не прави дарове, нито показва жестове на благосклонност. Ние се борим за всичко това “, сподели той във видеообръщение нощес. „ Днес в осведомителното пространство имаше доста наслада, и то по понятни аргументи. „ Но по време на война страстите ни постоянно би трябвало да бъдат сдържани. “

Зеленски добави, че най-голямото и най-важно опълчване на фронта сега е в Донецка област. „ Там се вземат решение доста неща “, съобщи той.
Байдън: Изтеглянето на Русия от Херсон демонстрира, че тя има проблеми с армията си
Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън съобщи, че заповедта на Русия към войските ѝ да се изтеглят от западния бряг на река Днепър в региона на украинския град Херсон демонстрира, че Москва има „ действителни проблеми “ с армията си, съобщи Ройтерс.

Пред кореспонденти в Белия дом американският държавен глава разяснява, че е забавен фактът, че Русия е изчакала да минат междинните избори в Съединени американски щати, с цел да разгласи изтеглянето си. „ Това е доказателство, че тя има действителни проблеми с армията си “, сподели той.

По думите му изтеглянето ще разреши и на двете страни да се прегрупират предвид на идната зима, само че съгласно него остава неразбираемо дали Украйна е подготвена на взаимни отстъпки с Русия.

В изявлението си Байдън изрази вяра, че демократите и републиканците в американския Конгрес ще запазят консенсуса си за противодействието на Москва и след междинните избори, на които демократите се показаха по-добре от предстоящото.

По думите на президента на Съединени американски щати той чака помощта за Украйна да продължи без спиране макар скептицизма на републиканците, които най-вероятно ще завоюват Камарата на представителите.

„ Това е моето очакване “, сподели Байдън в отговор на журналистически въпрос по тематиката.

„ И апропо не сме давали на Украйна празен чек “, продължи той и означи, че Вашингтон е отказал да даде на Киев избрани типове военна техника, които е поискало украинското управление, като да вземем за пример американски самолети.
Путин няма да участва на срещата на върха на Г-20 в Бали, заяви Индонезия
Руският президент Владимир Путин няма да участва на форума идната седмица на водачите от Групата на 20-те най-големи международни стопански системи (Г-20) в Бали, заяви пред Ройтерс индонезийски държавен представител. Руският водач ще бъде представляван от външния министър Сергей Лавров. Въпреки това се чака Путин да се включи в една от срещите по видеоконферентна връзка, добави държавният представител.

Като хазаин на Г-20 Индонезия устоя на натиска на западните страни и Киев поради войната в Украйна да отдръпна поканата към Путин за присъединяване в лидерския конгрес и да изгони Русия от Г-20. Джакарта съобщи, че няма пълномощията да направи сходно нещо, без за това да има консенсус измежду страните от групата.

В изявление за „ Файненшъл таймс “ индонезийският президент Джоко Видодо съобщи, че Русия е добре пристигнала на срещата, за която индонезийският държавен глава изрази опасения, че ще бъде засенчена от „ много тревожното “ повишаване на напрежението в интернационалните връзки.

„ Групата на 20-те не е замислена като политически конгрес. Тя е замислена като конгрес, отдаден на стопанската система и развиването “, уточни той.

Индонезия предложения и украинския президент Володимир Зеленски, само че той разгласи, че няма да взе участие, в случай че Путин е там. Очаква се украинският държавен глава да се включи във форума по видеоконферентна връзка.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР