Обобщаваме по-важните събития, свързани с войната в Украйна през последното

...
Обобщаваме по-важните събития, свързани с войната в Украйна през последното
Коментари Харесай

Украйна отбелязва националния си празник при засилени мерки

Обобщаваме по-важните събития, свързани с войната в Украйна през последното денонощие.

Украйна отбелязва своя народен празник – Денят на независимостта. На 24 август 1991 година е призната декларация, с която Киев се отделя от тогавашния Съветски съюз. На днешната дата се навършват и шест месеца от нашествието на Русия в страната.

Днес в украинската столица са въведени изключителни ограничения за сигурност поради заплахата от съветски удари по цели в Киев. Властите в столицата не разрешиха провеждането на огромни обществени събирания до четвъртък.

Шест месеца след нахлуването на Русия на украинска територия, президентът Володимир Зеленски съобщи, че „ заледяване “ на бойните дейности на сегашните фронтови линии е изключено. Той акцентира, че страната му ще отвоюва Крим от Русия, когато реши и без да се съветва с който и да е.

Президентът Володимир Зеленски предизвести, че всяка съветска офанзива в днешния Ден на независимостта на Украйна ще провокира мощен отговор.
Редица страни не престават да изпращат помощ на страната
Съединените щати ще разгласят нов пакет военна помощ в размер на 3 милиарда $. Германия също се готви да достави оръжия за над 500 милиона евро на страната, с цел да може тя да се пази от съветското настъпление, съобщи канцлерът Олаф Шолц.

„ Международната общественост в никакъв случай няма да одобри противозаконното, империалистическо анексиране на украинска територия от Русия “, съобщи Шолц пред участниците на форума, наименуван „ Кримска платформа “.
Борел: Путин разчита на нежеланието на европейците да понесат следствията от войната
Върховният представител на Европейски Съюз по външните работи и сигурността Жозеп Борел акцентира, че единството на страните членки би трябвало да бъде поддържано всеки ден, защото съветският президент Владимир Путин разчита на нежеланието на европейците да понесат следствията от войната, стартирана от Русия в Украйна.

Техните ползи би трябвало да водят до общи решения, сподели Борел и уточни за образец приемането на шестия пакет от наказания, които постановат ембарго върху по-голямата част от съветския нефт.

На среща в Прага идната седмица ще бъде разисквано изпращането на подготвителна задача за образование на украински войски, както и възбраната за издаване на туристически визи на руснаци.
Износът на зърно от Украйна съвсем доближи равнищата отпреди войната
Украйна към този момент изнася съвсем толкоз зърно, колкото преди съветската инвазия, заяви почитан представител на Държавния департамент на Съединени американски щати, представен от Франс прес.

„ Благодарение на интензивното интернационално съдействие, Украйна е на път да изнесе близо 4 милиона тона селскостопански артикули през август “, сподели за Агенция Франс Прес източникът.

Преди съветското настъпление на 24 февруари Украйна изнасяше по към 5 милиона тона на месец. Избухването на войната докара до прекъсване на износа на селскостопански артикули от източноевропейската страна и породи опасения от международна продоволствена рецесия.

Но след подписването на 22 юли на съглашение сред Киев и Москва под егидата на Организация на обединените нации и Турция, към 33 кораба, натоварени със зърно, отплаваха от украинските пристанища на Черно море с общо към 720 000 тона на борда. Друга самодейност, под егидата на Европейски Съюз, разреши превозването с товарни влакове на към 2,5-3 милиона тона зърно, добави същият източник.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР