Обнародваната в Държавен вестник заповед, с която заливът Корал е

...
Обнародваната в Държавен вестник заповед, с която заливът Корал е
Коментари Харесай

Община Царево ще обжалва заповедта, с която заливът Корал е обявен за защитена територия

Обнародваната в " Държавен вестник " заповед, с която заливът " Корал " е разгласен за предпазена територия, ще бъде обжалвана от община Царево. Според локалната власт решението е противоконституционно, оповестява " България Он Еър ".

Забранява се всякаква бракониерска активност, както и риболовът от октомври до март.

" Главната цел е опазването на флората и фауната под водата, особено опазването на китоподобните, тъй като всеки ден в залива идват делфини и всяка нощ тралят нелегално за бяла мида ", съобщи Атанас Русев от Сдружение " Да запазим Корал ".

" Това място има смисъл да бъде със предпазен статут, тъй като хората го обичат, идват тук поради хубостта му. Всеки, който пристигна денем, може да види стотици хиляди туристи. Спекулациите, че някой пречи на локалния занаят, са безспорна операция ", сподели Васил Гюров от сдружението.

Не по този начин обаче мислят локалните риболовци.

" Изумени сме, изумени сме от тази безочливост! Районът на корабоплаване на дребните лодки е 500 метра, те лимитират една линия от 700 метра, от кое място да минат тези лодки? Да могат да си опъват палатките, да си карат сърфове ", счита рибарят от Царево Йордан Каракашев.

Кметът на Царево разгласи, че ще апелира заповедта.
" Никой не е срещу да има предпазена територия, просто извънредно неточно са формирани документите и по тази причина се нарушава животът на морските хора. Рибарите не са срещу, просто тази заповед им не разрешава да се движат в морето ", твърди кметът на Царево Георги Лапчев.
" Това е едно неуместно изказване, с цел да има измислени борби, похвати, с които са привикнали да работят тук. Разделение на хората сред локалните и Коралци с тези глупави опорки, че ние сме нещо настрана и обособена страна ", разяснява юристът на Сдружение " Да запазим Корал " Дончо Бораджиев.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР