Обмисляме възможен механизъм, по който стопаните, на които бяха евтаназирани

...
Обмисляме възможен механизъм, по който стопаните, на които бяха евтаназирани
Коментари Харесай

Танева: Стопаните на евтаназираните заради чумата животни ще бъдат обезщетени

„ Обмисляме вероятен механизъм, по който стопаните, на които бяха евтаназирани животните, да получат несъмнено обезщетение ”. Това съобщи министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева по отношение на записаните у нас огнища на заболяването Африканска чума по свинете, оповестява БГНЕС.

``
реклама

Министър Танева посочи, че все още евтаназираните домашни животни са 36. Те обаче не са регистрирани, което значи, че ограниченията им за биосигурност на процедура липсват. По думите ѝ в България има добре развито индустриално свиневъдство, в което се отглеждат към 600 000 прасета, а в случай че се допусне разпространяването на заболяването, това ще докара до големи загуби.

„ Африканската чума по свинете е едно доста рисково заболяване и доста бързо разпространяващо се, даже и по машинален метод. Лечение за него няма. Ваксина няма. Икономическите загуби са големи. Единственото позитивно нещо е, че не е рисково за хората, само че те са преносители на вируса “, посочи Танева.

Африканската чума влиза в Европа през 2014 година, а у нас за първи път е открито през 2018 година В прилежаща Румъния да вземем за пример има над 1100 огнища на заболяването и умъртвени над 250 000 прасета, което е довело до големи стопански загуби за фермите.

„ Единственият метод да опазим нашето индустриално и фамилно свиневъдство е да бъдем прецизни в осъществяването в предварителната защита “, безапелационна е Танева.

Следващия понеделник в земеделското министерство на среща са поканени регионалните шефове от Северна България, специалисти от БАБХ и шефовете на горските предприятия, с цел да бъдат обсъждани нужните ограничения за справяне с заболяването.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР