Обмисляме премахване на извънредното положение преди 13 май и съм

...
Обмисляме премахване на извънредното положение преди 13 май и съм
Коментари Харесай

Борисов: Обмисляме премахване на извънредното положение преди 13 май

Обмисляме унищожаване на изключителното състояние преди 13 май и съм упълномощил на юристите да видят по какъв начин може да стане. Това заяви министър председателят Бойко Борисов при инспекцията на автомагистрала "Хемус " сред Белокопитово и Буховци.

Заедно с премиера беше и зам.-регионалният министър Николай Ненков.

"Данните в света са чудовищни. Ние доста в точния момент сложихме ограниченията. И макар че една част, само че дребна, не ги извършва, не е задоволително огромна извадка, с цел да провокира такова всеобщо заболяване. Виждате по кое време стартираха нашите съседи и какъв е броят на инфектираните и умрелите “, обърна се Борисов към публицистите.

Той акцентира, че съгласно него, изключителното състояние не дава огромни пълномощия на властта, макар мнението на опозицията.

"Досега сме се възползвали, да кажем, че ще има контролно-пропусквателен пункт, че ще се носят маски. Реално придвижването не е лимитирано по градовете, в България можеш да излезеш и 50 пъти през днешния ден. В другите страни има вечерен час, при нас няма ", изясни министър-председателят.

Борисов разяснява и опцията да се разрешат разходки в парковете на родители с деца, като разясни, че би трябвало да се направи вход и излаз и да не се позволяват скупчвания, а за задачата да се включат доброволци, които да оказват помощ за реда.

"Възложил съм да се направи и разбор и по тази линия - дали в случай че едно семейство се реалокира в същата среда: на вилата си или в дребен хотел, или къща за посетители, само че по този начин изолирани, както са в Шумен примерно, да се изолира на друго място за петък, събота и неделя. Може би тези, които недисциплинирано напуснаха градовете, само че съблюдаваха другите ограниченията, отивайки на дадените места: тук-таме до магазина и назад в къщата, в която са изолирани. Всичко това имаме ли го като разбор, има ли риск задоволително дребен, с цел да го преглътнем, това са все неща, които мислим да отпускаме в идващите дни и седмици, с цел да не психясват хората “, уточни министър председателят.

Извънредното състояние не се отразява на строителството на Автомагистрала „ Хемус “, не скри задоволството си от видяното Борисов.

"И на „ Струма “, и на „ Европа “, и на Южната дъга, и на „ Хемус “ - от двете страни. Много интензивно правата отчуждаваме и проектираме до Търново, след Търговище. И от Плевен до Търново от двете страни да ги съберем. Българките строители, инженери, водачи, багеристи се оправят извънредно добре “, означи министър-председателят.

Той подсигурява, че няма да има и забавяния на заплащанията за фирмите-строители.

"Точно противоположното. Даже плащаме повече, това са работни места, те имат фамилии. И оборотите вървят. Машините са на лизинг. Строителството към този момент е един от секторите, на които рецесията не е повлияла, тъкмо противоположното. Ние не сме го спирали, както в другите страни. Говоря освен за инфраструктурните планове, а и за строителството в самите обитаеми места. Навсякъде се работи извънредно мощно по двата газопровода: „ Балкански поток “ и интерконектора с Гърция. Някои строители работят и събота, и неделя, с цел да можем да вкарваме всичко, което е в оборотите на страната “, сподели още Бойко Борисов.

В петък министър председателят инспектира и строителството на автомагистрала „ Европа”.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР