Облекченията за нови проекти за производство на ток от възобновяеми

...
Облекченията за нови проекти за производство на ток от възобновяеми
Коментари Харесай

Окончателно: Облекчения за ВЕИ и енергийна ефективност, ДПС оттегли реформите си

Облекченията за нови планове за произвеждане на ток от възобновими енергийни източници (ВЕИ) и за такива за енергийна успеваемост, както и първи стъпки към цялостното освобождение на електроенергийния пазар, одобри дефинитивно в четвъртък Народното събрание. То утвърди на второ четене измененията в Закона за енергетиката, импортирани от ръководещите от ГЕРБ. Предложенията на Движение за права и свободи, които предходния ден не бяха подкрепени от енергийната парламентарна комисия, бяха оттеглени от вносителя им Рамадан Аталай, само че напомни, че всъщност те са коментираните от дълго време от ГЕРБ и предложени от Европейската комисия.

Според финално признатите текстове въведените от 1 януари 2021 година в употреба ВЕИ планове няма да са длъжни да заплащат 5 % от приходите си във Фонда за сигурност на електроенергийната система (ФСЕС). Тази мярка се поддържа от сектора, защото ще притегли вложители в нови слънчеви и вятърни електроцентрали и по този начин страната ни по-лесно ще може да извърши евроангажиментите си за дял на ВЕИ в потреблението на електрическа енергия.

Бизнесът обаче посрещна на нож желанието на ръководещите ФСЕС да поема заплащането на лихвите по заемите за енергийна успеваемост. Въпреки това то бе признато.

" Ще може да се образува един финансов запас, който ще се влага в енергийна успеваемост и възобновими източници. От този финансов запас ще могат да се възползват всички български жители ", отбрани решението ръководителят на парламентарната енергийна комисия Валентин Николов от ГЕРБ, който е вносител на текстовете. Критериите за тези, които ще се възползват от на процедура безлихвените заеми, ще се прецизират в разпоредба на Министерския съвет, сподели той. Именно обаче в това са терзанията на бизнеса – че критериите няма да се обсъдят необятно и могат да отворят малки врати за " наши хора ".

Прието бе от 1 юли 2021 година да отпадне студеният запас, а Електроенергийният систематичен оператор да обезпечава нужните при дефицит мощности на търг и да подписва контракти за спомагателни услуги на пазарен принцип. Това би трябвало да отвори пътя за въвеждането на механизма за потенциал, който ще размени студения запас и централите ще получават дотации. По този механизъм се договаря с Брюксел от ноември 2019 година и към този момент не се обрисува значителен прогрес, поради което и Движение за права и свободи взеха решение да предизвикват законова промяна, само че тя не бе подкрепена от ГЕРБ и Българска социалистическа партия.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР