Облекчени условия за специализация, повече средства за спешните отделения и

...
Облекчени условия за специализация, повече средства за спешните отделения и
Коментари Харесай

Министър Хинков: В целия ЕС има недостиг на кадри, но при нас се усеща повече

Облекчени условия за специализация, повече средства за незабавните отделения и продължение на значимите планове са част от упоритостите на министъра на опазването на здравето проф. Христо Хинков, които уточни той в изявление за Българска телеграфна агенция.

„ Не бих споделил, че беше ненадейно това, което заварих, когато станах министър, защото от дълго време проследявам процесите в опазването на здравето и бях наясно с проблемите, които получавам в наследство. Изключително значимо е за системата на опазването на здравето да има последователност и поредност. Именно по тази причина още в първия ми ден като министър споделих, че ще продължа всички стартирани планове, които са значими и структуроопределящи. Един от тях е построяването на Национална детска болница и съм удовлетворен, че успяхме да придвижим плана до необратима фаза. Що се отнася до проблемите, с които се сблъсках преди половин година - при встъпването ми в служба, с доста от тях аз и екипът ми успяхме да се оправим „ в придвижване “. Пример за това е дефицитът на медикаменти. Само за първите три месеца получихме над 65 сигнала и всеки от тях сме решавали по разнообразни способи – ускорена доставка, пренасочване на количества от други държави-членки на Европейския съюз, улеснена подмяна на аналогови инсулини. През ноември издадох заповед за възбрана за експорт на инсулини и антибиотици за деца, а през вчерашния ден удължих периода с още месец - до края на януари 2024 година “, изясни министър Хинков.

Бъдещата детска болница

„ Европейската капиталова банка изготви и ми показа разбор, който прави оценка потребностите от основаването на Национална детска болница. Предстои да бъде предоставено и обобщение, което ще обгръща главните потребности от създаване на структури за детско опазване на здравето, сподели министърът. В началото на януари ще бъде подписано съглашение за безплатна консултантска помощ от банката с правене на три стратегически документа – конструкция, обсег и капацитет; функционална характерност или техническо задание за проектиране; нуждата от съоръжение и обзавеждане на бъдещата болница. Срокът за правене на тези документи е шест месеца. Междувременно представители на банката ще се срещнат с Обществения съвет по построяването на бъдещата детска болница, с цел да обсъдят констатациите и бъдещите действия “, добави той.

„ Един от проблемите, който може да се появи, е рискът новата болница да изземе фрагменти от други педиатрични отделения “, сподели проф. Хинков.

В отговор на въпрос дали в действителност ще стане по този начин министърът съобщи, че бъдещата детска болница ще бъде профилирана – за решение на тежки проблеми, консултативна, методична, с благоприятни условия за лекуване на най-високо равнище, което не би могло да се реализира в други отделения, само че това не значи, че цялото детско опазване на здравето ще се концентрира в една болница.

В бъдещата болница би могло да има и психиатрия, тъй като сега детската психиатрия е в плачевно положение, сподели още той.

„ Важно беше да се стабилизира сдружението за създаване на бъдещата детска болница. Бях доста нападнат по тази причина, че смених предходния шеф на сдружението, само че считам, че с цел да се ускорят темповете за създаване на лечебното заведение, трябваше да се направи тази промяна. В момента имам план-график, направен от новия шеф – посочени са периоди за всички идни действия по построяването на болничното заведение “, съобщи министър Хинков.

По думите му този проект е най-благоприятен, само че би трябвало да се има поради, че всеки стадий от построяването на болничното заведение, в който се плануват публични поръчки, би могъл да бъде обжалван и това да забави осъществяването на графика.

„ И законодателната, и изпълнителната власт са заявили твърдо своите планове България най-сетне да разполага с лечебно заведение, осигуряващо цялостни и сложни медицински услуги за деца. Изграждането е финансово подсигурено и аз, като министър, ще направя всичко, което е в пълномощията ми, с цел да подсигурявам качественото и навременно осъществяване на този план “, сподели проф. Хинков.

Проверки в държавни лечебни заведения

„ Изготвен е проект за изключителни инспекции в огромните държавни лечебни заведения и се планува да се правят през цялата последваща година, заяви министърът. Именно, тъй като са отвън плануваните, не сме оповестявали графика и датите, на които ще бъдат осъществявани “, добави проф. Хинков и напомни, че инспекциите бяха изискани от премиера акад. Николай Денков, а мотивът беше одитният отчет за болница „ Пирогов “.

„ Пирогов “ и „ Майчин дом “

„ Всички инспекции, направени в „ Майчин дом “, не откриват законови нарушавания. Последната такава е била осъществена от Комисията за противопоставяне на корупцията и лишаване на нелегално добитото имущество (КПКОНПИ), а преди този момент прокуратурата се е отказала от формиране на досъдебно произвеждане. От Сметната палата също не са разкрили нарушавания. В този случай нямам никакви учредения да сменя шефа на „ Майчин дом “, уточни здравният министър.

В отговор на въпрос дали би трябвало да има законова смяна, която да не позволява шефовете на лечебните заведения да получават неведнъж по-високи приходи от чиновниците си, министър Хинков сподели, че такава смяна би била доста сложна, защото лечебните заведения са обществени предприятия със лична стопанска сметка.

Там, където мениджърът е добър, болничното заведение е на облага, а финансовото положение на „ Майчин дом “ ясно демонстрира устойчива наклонност за излизане от усложненията, в които е била преди няколко години, добави той.

„ В „ Пирогов “ обстановката е друга, защото болничното заведение има 34 млн.лв. заем, който е най-големият заем от всички лечебни заведения. „ Пирогов “, както и Александровска болница са от извънредно огромно публично значение и би трябвало да бъдат подкрепяни. Въпросът в „ Пирогов “ е обвързван с това, че съгласно одитния отчет шефът на болничното заведение е направил фрапантни нарушавания на Закона за публичните поръчки. Ако се окаже, че данните в отчета са измислени от ръководителя на звеното „ Вътрешен одит “ в Министерството на здравеопазването, аз би трябвало да си подам оставката, ръководителят на одита и още ред други лица би трябвало да си подадат оставките. Проверката в „ Пирогов “ е назначена преди моето встъпване в служба и в този смисъл внушенията, че аз като министър мога да повлияя на констатациите, са неточни. На мен ми е показан отчет, в който са установени законови нарушавания и въз основата на този отчет съм подхванал съответните дейности, които са напълно в пълномощията ми “, добави министър Хинков.

Статутът на болница „ Пирогов “

„ Статутът на „ Пирогов “ е ясно обозначен и той е обществено дружество “, сподели министър Хинков в отговор на въпрос дали се обмисля смяна.

„ Ако го променим – по член 5 от Закона за лечебните заведения, в който се показва, че центровете за незабавна здравна помощ, центровете за трансфузионна хематология, лечебните заведения за стационарна психиатрична помощ, центровете за сложно обслужване на деца с увреждания и хронични болести, както и лечебните заведения към Министерския съвет, Министерството на здравеопазването, Министерството на защитата, Министерството на вътрешните работи, Министерството на правораздаването и Министерството на превоза, осведомителните технологии и известията се основават от страната, значи, че ще би трябвало да се промени не дребна част от неговите функционалности за действия, които не са незабавни. Ако би трябвало да посочим, че „ Пирогов “ е болница единствено за незабавни случаи, това може би ще ограничи огромна част от функционалностите и още повече ще се задълбочи финансовото положение на лечебното заведение, тъй като незабавната помощ постоянно води до недостиг “, счита проф. Хинков.

Повече средства за незабавните отделения

„ Следващата година ще се опитам да направя по този начин, че да има нарастване на заплащането, което лечебните заведения получават за минал през незабавните им отделения пациент, който не е останал на лекуване, уточни още министър Хинков и напомни, че сега за тази активност те получават по 46 лева, а задачата му е сумата да доближи минимум 100 лева

Категорията на труд на работещите в незабавна помощ

„ Инициирали сме подобен диалог с Министерството на труда и обществената политика, само че този развой надалеч не е толкоз бърз и елементарен колкото звучи и се оказва, че е нож с две остриета. Ако променим категорията, всички пенсионери в системата на Спешната помощ няма да имат право да работят “, изясни министър Хинков.

Остойностяването на лекарския труд

Работната група, която се беше заела с остойностяването на лекарския труд, би трябвало да извърши финансов героизъм, с цел да може да разграничи заплащането на лекарите и на медицинските сестри от цената на клиничната пътека. За да се направи това, е необходим доста сериозен стопански разбор. По думите му остойностяването на лекарския труд би трябвало да бъде осъществено от Българския лекарски съюз, а остойностяването на труда на медицинските сестри – от тяхната съсловна организация.

Кадровата рецесия

„ Кадровата рецесия е проблем освен в България, а в целия Европейски Съюз, само че тук се усеща доста повече и напъните ни би трябвало да са ориентирани към задържането на младите експерти “, добави министър Хинков.

Според него решението на казуса е в облекчение на изискванията за специализациите на лекарите, както и в повишението на възнагражденията на лекарите и на експертите по здравни грижи.

„ Трябва да беседваме с ректорите на медицинските университети, защото те имат средства за специализантите “, уточни още той.

„ Медицинските сестри би трябвало да могат да работят и в свои независими практики, с финансиране от здравната каса. Има риск обаче това да докара до отлив на медицински експерти от лечебните заведения “, добави той.

Сливане на лечебни заведения и създаване на протонен център

За плануваното обединение на Университетската болница за интензивно лекуване по онкология със Специализираната болница за интензивно лекуване на хематологични болести в София министър Хинков сподели, че към момента не е завършила процедурата, защото от страна на двете лечебни заведения следва да бъдат осъществени още в действителност и правни дейности.

Министър Хинков изрази безапелационното си мнение, че протонен център би трябвало да има. Смятам, че е налице и политическата воля за това, добави той и уточни, че средствата за него би трябвало да бъдат обезпечени през бюджета.

Трансплантациите в България

„ През идната година от съществуващата Изпълнителна организация „ Медицински контрол “ ще се отделят дейностите, свързани с процесите по трансплантациите. Целта ни е да възстановим Агенцията по трансплантации, да стартира дейно работата й, както и да мотивираме координаторите по донорство “, добави министър Хинков.

Нови лечебни заведения и нови действия

„ Отпадането на мораториума за разкриване на нови лечебни заведения облагодетелства частните вложители, уточни министър Хинков. По-неправилното решение съгласно него е частните лечебни заведения да не вършат публични поръчки. Няма никаква логичност частните лечебни заведения да работят с публичен запас, само че да не организират публични поръчки “, сподели още той.

„ Здравната каса и в този момент има право да отхвърля да подписва контракти с лечебни заведения, само че всички лечебни заведения сега имат контракти с Касата, а тя е тази, която би трябвало да стартира да лимитира този голям запас на контракти, които подписва, и да възнамерява разноските си “, уточни още министър Хинков.

Здравнонеосигурените пациенти

„ Въпросът за хората, които не са здравно обезпечени, не би трябвало да е към мен, тъй като на процедура те нарушават закона, сподели още министър Хинков. Проблемът с тези пациенти би трябвало да бъде решен както в останалите европейски страни. Отидете в която и да е страна от Европейски Съюз, пробвайте без здравни осигуровки да получите здравна помощ или услуга и ще видите какво ще се случи, добави той. По думите му е неточност страната годишно да отделя от ден на ден пари за неосигурените пациенти, тъй като по този начин се легитимира този контингент. Трябва доста съществено да се намерения и по въпроса по какъв начин страната ще поеме групите жители, на които заплаща здравните осигуровки, тъй като това още повече усилва доплащанията “, добави министър Хинков.

Потребителската такса

„ Не би трябвало да се усилва потребителската такса, която пациентите заплащат при посещаване при доктор “, сподели министър Хинков.

По думите му потребителската такса няма за цел повишение на приходите на лекарите, а ограничение на излишно търсене на здравна помощ. Ако таксата е алегорична, дано да остане, само че в случай че се трансформира в източник на приход, това е неприятно развиване на системата, тъй като води до понижаване на солидарността в цялата система.

Според министър Хинков би трябвало хората да заплащат алегорична такса, която да ги дисциплинира и тя да е годна за всички, а не да има групи хора, които са освободени от заплащането ѝ.

Доплащането от пациентите

„ Едно от най-важните неща е спазването на наредбата за достъп до здравна помощ, сподели министър Хинков в отговор на въпрос какви ограничения е подхванал за понижаване на доплащането от страна на пациентите. Агенцията „ Медицински контрол “ ще следи прецизно за нарушавания при нейното използване “, сподели още той.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР