Облекчаването на петролните санкции на САЩ срещу членката на ОПЕК

...
Облекчаването на петролните санкции на САЩ срещу членката на ОПЕК
Коментари Харесай

"ОПЕК +" не вижда сериозно въздействие от облекчаването на петролните санкции срещу Венецуела



Облекчаването на петролните наказания на Съединени американски щати против членката на ОПЕК Венецуела към този момент надали ще изисква промени в политиката от страна на групата производители от " ОПЕК + ", защото възобновяване на производството евентуално ще бъде последователно, уточни източници от картела пред организация Ройтерс.

Отношението на " ОПЕК + " към облекчаването на глобите значи, че групата, която създава над 40% от международния нефт, не чака някаква забележителна ценова реакция от този ход, макар че посредством него Вашингтон търси способи да ограничи растящите международни цени на петрола и опасенията за доставките, свързани с спора в Близкия Изток.

В сряда администрацията на президента Джо Байдън облекчи глобите върху петролния бранш на Венецуела в отговор на съглашението, реализирано сред държавното управление и опозиционните партии за изборите през 2024 година

Добивът на нефт във Венецуела, един от създателите на ОПЕК, се срина, откогато Съединени американски щати започнаха да постановат наказания на нейната петролна промишленост през 2017 година Според източниците на Ройтерс от " ОПЕК + " не се чака бързо възобновяване на венецуелските петролни добиви макар облекчаването на глобите.

" Нека забележим равнището на произвеждане, което ще бъде добавено. Може би ще бъдат скромни количества, тъй че тогава е малко евентуално да забележим смяна в политиката ", уточни един от източните на организацията.

Друг източник от " ОПЕК + " сподели, че възобновяване на производството евентуално ще бъде последователно и няма да има влияние върху политиката на петролната група в кратковременен проект.

Производството на Венецуела нараства постепенно през последните две години, демонстрират данни на ОПЕК, макар че при 733 000 барела дневно през септември, то остава надалеч под производството от 2,4 милиона барела дневно през 2016 година

Заедно с Иран и Либия, Венецуела е един от членовете на ОПЕК, освободени от понижаване на доставките от по-широкия формат " ОПЕК + " заради вътрешни или външни провокации пред тяхното произвеждане. Четвърти източник от петролния картел уточни, че това ще остане по този начин.

Франсиско Моналди, латиноамерикански енергиен специалист от Института " Бейкър " на Университета " Райс ", сподели пред Ройтерс, че производството на Венецуела се чака да нарасне с сред 170 000 и 200 000 барела дневно през идващите две години, подхранвано от по-голям рандеман от взаимни предприятия с задгранични компании.

Страната се нуждае от дълъг лист от неща, с цел да се трансформира още веднъж в по-значим експортьор на нефт, в това число десетки сондажни платформи, милиарди долари за замяна на инфраструктурата на рафинериите, поточни станции и преработватели на недопечен нефт и надеждно зареждане, показват анализатори.

Междувременно петролните фючърси заличиха първичното си по-рязко поевтиняване в четвъртък с към 2% след облекчаването на американски петролни наказания против Венецуела, като към 18.00 часа българско време към този момент се търгуват покрай вчерашните равнища на затваряне, надлежно към 91,35 $ за барел за петрола вид Брент и към 88,30 $ за американския ле недопечен нефт WTI.
По обявата работи: Явор Римски
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР