Областният управител Здравко Димитров ще организира среща на представителите на

...
Областният управител Здравко Димитров ще организира среща на представителите на
Коментари Харесай

Бизнесът удря рамо на държавата за Околовръстното

Областният шеф Здравко Димитров ще провежда среща на представителите на бизнеса с премиера Бойко Борисов, на която те ще предложат съответни хрумвания за решение на проблемите със тапите на Околовръстното шосе. Собствениците на огромните пловдивски компании са подготвени да финансират проектирането на значимата пътна артерия с кръстовища на две равнища за по-скоро да се улесни трафикът сред Асеновград, Пловдив и автомагистрала " Тракия ", както и бързите връзки с града и селата от Родопската яка. Бизнесът е подготвен да поеме за своя сметка финансирането за правенето на плана.

За това се схванаха през вчерашния ден участниците в полемиката, проведена в регионалната администрация от Здравко Димитров по самодейност на съдружие „ Бизнесът за Пловдив ”. Сред предприемачите, подготвени да оказват помощ на държавното управление с съответни оферти и финансови средства, са Атанас Рогачев - „ Атаро клима “, Здравко Линкин - „ Профилинк “, Кирил Василев - „ Хелиос - Метал “, Александър Асенов - „ Хъс “, Любозар Фратев - „ Новиз “, Максим Митков - „ Макском “. На срещата бяха новият началник на Областно пътно ръководство Пламен Райчев, зам. регионалните шефове Петър Петров и Димитър Керин, арх. Валентин Маринов и специалисти от Областна администрация.

Бизнесът упорства кръговото кръстовище на Асеновградско шосе /до караулката на изхода от Пловдив/ да бъде проектирано на две равнища. Същото решение би трябвало да има и за кръстовището на Пазарджишко шосе. За развръзката на Асеновградско шосе с околовръстното в Агенция " Пътна инфраструктура " /АПИ/ е квалифициран план, само че единствено за кръгово придвижване. В АПИ към този момент се организира процедура за избор на реализатор.

" Проектът за околовръстното шосе е спрян, тъй като е несполучлив, в него не са заложени местни платна и сигурни подходи към към този момент издигнатите здания и парцели. Той за нищо не става и в случай че беше изпълнен, щяха единствено да се изразходват на вятъра 180 млн. лв., без да се отпуши трафикът. Затова с министъра се разбрахме, че ще се приготви нов план ", изясни Здравко Димитров.

Задръстванията от Асеновград в посока Пловдив и назад стават все по-големи, този проблем основава спънки на вложителите и ние желаеме да помогнем, обявиха представителите на бизнеса. В индустриалната зона се строят половин дузина нови предприятия с по 500 служащи, градски превоз няма, което значи, че трафикът ще се усилва. Според Атанас Рогачев проектираното кръгово кръстовище на изхода от Пловдив няма да реши казуса със тапите. От Асеновград колите вървят в две ленти, само че на кръговото с околовръстното ще могат да употребяват единствено една - това значи, че тапите ще си останат, в случай че не се построи второ равнище и не се разшири околовръстното шосе на запад и изток, предизвести Рогачев. Положението става нетърпимо, съгласи се Здравко Димитров. Според арх. Валентин Маринов е допустимо кръстовището до караулката да бъде на две равнища, като второто - надлез или подлез - да се строи на идващия стадий.

" Политиците се бавят. Цели фабрики се проектират и строят за няколко месеца, индустриалната зона от Асеновград и около околовръстното на Пловдив се застроява с огромни темпове, само че пътната инфраструктура мощно изостава. За уголемение на околовръстното приказваме от години, вършат се планове, само че без резултат ", означи Атанас Рогачев и се обърна към Здравко Димитров: " Ние ви благодарим за тази среща и сме подготвени да оказваме помощ с каквото можем ".

Агенцията " Пътна инфраструктура " няма средства, които да може да задели за околовръстното шосе, сподели шефът на Пътното Пламен Райчев. " Тук сме се събрали няколко мощни компании и бихме могли да дадем 400-500 хиляди лв. за добър план, който да реши проблемите с трафика за години напред ", реагира с подготвеност Александър Асенов.

" Подгответе вашите оферти и да вървим при премиера. Той може да ни поддържа, само че единствено в случай че отсреща има положителни хрумвания ", акцентира Димитров.

Работната група ще заседава през идната седмица и ще изготви план, който със съдействието на регионалния шеф ще бъде показан на министър-председателя, с цел да може в оптимално къси периоди да започва проектирането и създаване на пътните възели.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР