Областният управител Йордан Иванов критикува начина, по който е взето

...
Областният управител Йордан Иванов критикува начина, по който е взето
Коментари Харесай

Йордан Иванов гледа законността на решението за 50-милионния заем

Областният шеф Йордан Иванов подлага на критика метода, по който е взето решението за даването на мандат на кмета за изтегляне на 50-милионния заем. Според Йорданов не е вярно да се взимат решения в „ 12 без 10” и да се внасят в ексклузивен порядък. Той е на мнение, че тези планове би трябвало да се осъществят, само че не е правилен метода, по който е импортирано това предложение.

Иванов съобщи, че ще ревизира решенето за даването на мандат дали е закономерен, в случай че той не дава отговор на нормативната база – ще бъде върнат за ново разглеждане. По самото решение се вършиха корекции в последния миг, защото имаше съмнение, че то не дава отговор на закона.

Ето и цялата позиция на Иванов:

Решението на Общинския съвет в Пловдив да изтегли заем от името на пловдивчани от 50 млн. лева за забавени общински планове е от тези, които не мога да премълча - първо като жител, след това политик.

Пловдив би трябвало да има нов плувен басейн, би трябвало да довърши и започнатите планове за стадионите.

Но властта би трябвало да спре да внася оферти за заеми " в 12 без 10 ".

Предложението за 50-милионния заем не е прегледано от непрекъснатите комисии на пловдивския Общински съвет.

Предложението за 50-милионния заем е минало в прорез с положителните демократични практики - изключително, на мрачно, без публично разискване.

Една община може да се ръководи и със заемни средства - в това спор няма.

ОБАЧЕ! Редно ли е да бъдат теглени заеми, когато не си направил нищо, с цел да реформираш първо харчовете?

Какво прави всяко семейство, всеки бизнес, всеки човек, преди да реши да вземе заем? Преценява първо по какъв начин може да усъвършенства разноските си. Община Пловдив не прави като тях.

Колко пъти ще създавате очаквания за нови игрища и нов плувен басейн, уважаеми ръководещи община Пловдив? Дали почитателите, спортистите, спортните клубове, феновете на спорта бързо не помнят, че тези планове се бавят с години? Разбира се, че не.

Вие бяхте хората, които обещавахте тези планове да се случат - няколко пъти, без да ги подсигурите финансово. Сега посредством 50-милионен заем давате решение на проблем, който сами сте основали.

Начинът, по който го вършиме, уважаеми представители на общинската власт, е неточен по отношение на пловдивчани, които ще плащаме заема - и това е огромният ви грях.

С общо 120 млн. лв. заеми, които сте натрупали до момента, Пловдив можеше да бъде същинска перла. Ако тези заеми бяха харчени уравновесено, дейно, без инженеринг, след диспути и с чуваемост за мнението на специалистите. А в случай че бяхте реформирали харчовете на общината, градът ни щеше да е елмаз.

С рационално взимани и вложени заеми може да се ръководи и да се води политика на напредък и развиване. Проектите са значими за града. Но за какво го вършиме на мрачно, в 12 без 10, без гласност и без гаранции за транспарантно разходване?

Дай Боже този път Пловдив да има нови игрища и нов басейн. Ако не, ще има следващия образец за " порочно употребявана власт ".

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР