Областният управител проф. настоява Асоциация по ВиК, която беше създадена

...
Областният управител проф. настоява Асоциация по ВиК, която беше създадена
Коментари Харесай

Областният управител настоява Асоциация по ВиК и ВиК активите - публична държавна собственост, да преминат към МРРБ

Областният шеф проф. упорства Асоциация по ВиК, която беше основана след структурните промени във ВиК бранша, както и ВиК активите - обществена държавна благосъстоятелност, да преминат към Министерство на регионалното развитие. Предложението, импортирано за разглеждане в Министерство на регионалното развитие, е стимулирано с обстоятелството, че регионалните администрации в никакъв случай не са имали и нямат специалисти и експерти от ВиК бранша, с цел да се следи положението на ВиК инфраструктурата, ведно с парцелите към тях, с цел да се оферират ограничения за тяхното запазване и отбрана, нито може да поеме разноските за осъществяването на тези ограничения. Не по този начин стоят нещата във връзка с министъра на районното развиване и благоустройството, който е и принципал на ВиК оператора. Като подобен той подписва договорите за възлагане и надзор на ръководството на комерсиалните сдружения - ВиК оператори. По тази причина за Министерство на регионалното развитие, което реализира държавната политика във ВиК бранша, са налице всички механизми за влияние, в това число и посредством наличната експертиза в дирекция " ВиК “ в Министерство на регионалното развитие.

С промените във ВиК бранша в обособена област Бургас е основана Асоциация по ВиК, в която вземат участие страната и всички общини. Това сътвори на регионалните администрации неясноти и усложнения. Като ръководители на тези асоциации, на регионалните шефове нормативно са вменени редица функционални отговорности, за осъществяването на които липсва експертно, административно, техническо и финансово застраховане. В рамките на актуалната експертна и щатна бройка, както и бюджет, Областна администрация Бургас не е в положение да стопанисва дейно ВиК активите - обществена държавна благосъстоятелност.

Налице са съществени проблеми, свързани и с отчитането, и приемането от Областна администрация Бургас на вложения - държавна благосъстоятелност, осъществени от оператора " Водоснабдяване и канализация “ ЕАД.

Проф. Нейкова предлага да се регламентират ясно пълномощията и отговорностите на държавните органи по контрола, планирането и ръководството на обществените ВиК системи в страната, които, съгласно нея, би трябвало да се обвържат с механизмите и лостовете за влияние. Това включва и контрола върху осъществяването на договорните отговорности от ВиК оператора според контракт за стопанисване, поддържане и употреба на ВиК системите и оборудванията и даване на водоснабдителни и канализационни услуги.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР