Областният управител на Русе Анатоли Станев и кметът Пенчо Милков

...
Областният управител на Русе Анатоли Станев и кметът Пенчо Милков
Коментари Харесай

Анатоли Станев по случай Ханука: Нека светлината на днешния празник озари душите и сърцата на всеки един от нас

Областният шеф на Русе Анатоли Станев и кметът Пенчо Милков бяха измежду формалните посетители на провелото се късно през вчерашния ден вечерта тържествено събитие в хотел „ Дунав Плаза “, отдадено на един от най-светлите празници в еврейския календар – Ханука.

Събитието беше проведено от Регионалната организация на евреите „ Шалом “ в Русе с ръководител Панайот Тотев, като на него участваха голям брой членове и другари на сдружението. Милков и Станев възпламениха надлежно втората и третата свещ в ханукията. „ Нека светлината на днешния празник озари душите и сърцата на всеки един от нас, давайки ни сили да съграждаме един по-добър свят “, съобщи регионалният шеф в обръщението си към еврейската общественост. Той им пожела още здраве, шанс и благополучие, и означи смисъла на посланието за неугасващата духовна светлина изключително в днешно време. „ Днес, когато от ден на ден битува разделянето измежду нас, би трябвало да си напомним, че сме мощни тогава, когато сме дружно и живеем във взаимно почитание и съгласие, бъдейки един до друг и в триумфи, и в тествания “, сподели още Станев. Той изрази убеденост, че съдействието сред двете организации ще продължи да бъде надграждано и отсега нататък. Областният шеф акцентира и значимостта да предаваме на идващите генерации историческата истина, недопускайки тя да бъде забравена. Припомняме, че през последните години Областната администрация в Русе и Регионалната организация на евреите „ Шалом “ взаимно с културни институции от района осъществиха голям брой събития, отдадени на общото минало на двата народа. Проведоха се редица изложения и беседи с поданици на региона. Специално внимание бе отделено на спасяването на българските евреи, както и на приноса на евреиската общественост към родната история. Направена бе и осведомителна акция по случай построяването на неповторимия по рода си в целия свят мемориал „ Стената на българските праведници “, който беше открит през юни предходната година в столичното 134-то учебно заведение с проучване на иврит „ Димчо Дебелянов “. Той е отдаден на 20-те смели българи, записани със златни букви в книгата на хуманността на Световния център за възпоменание на Холокоста „ Яд ВaШeм “. Идейният план на плана и неговото финансиране са на Роман Стоянов, създател на Българо-еврейски културен институт, потомък на българския „ праведник на света “ Младен Иванов, който дава заслон на голям брой евреи в тези мрачни години и потвърждава, че човечността е жива.

Кметът Милков също поздрави присъстващите.

Празникът се празнува в продължение на 8 дни и е отдаден на повторното освещаване на Храма в Йерусалим преди близо 22 епохи. Тогава дребна група евреи се разпалва против най-силната за това време войска, превзела целия Изток. Бунтовниците отпред с Юда Макавей побеждават войските на трима сирийски генерали и освобождават Йерусалим и храма. След успеха на макавеите от храма е изхвърлен езическият олтар и храмът е наново осветлен. Оказва се, че поробителите са откраднали обичайния свещник „ менора “, а от ритуалното масло е останало единствено за един ден. Но се случва знамение и маслото гори и осветява храма цели 8 дни. Затова Ханука се счита за празник на светлината и всяка вечер се пали по една нова свещ, която се прибавя към запалената през вчерашния ден, до момента в който станат общо осем. В реалност свещникът, отдаден на празника, е с девет свещи, като последната е в центъра и единствено от нея е разрешено да се взима огън за останалите.

Подобно на християнската Коледа, Ханука се смята измежду евреите за фамилен празник. Той е изключително известен измежду децата, тъй като получават дарове и лакомства в продължение на осем дни. Обичаят повелява още да се яде мазна и пържена храна, защото това се свързва с описаното знамение на маслиновото олио. Похапват се понички, картофените палачинки, наричани още „ латкес “, а на децата се подаряват шоколадови парички.

Тържеството включваше богата културна стратегия. Типични еврейски песни бяха показани от Димитричка Габровска, а Дганит Ярел извърши типичен творби на обой. По традиция първата свещ в ханукията беше запалена от ръководителя на „ Шалом “ в Русе Панайот Тотев, а измежду удостоените с опцията да възпламенят другите свещи бяха Данаил Александров, Яков Бен Шимон, Симон Епщайн, Паломба Милева и Стела Дионисиева, която показа подробна история за празника, както и Георги Георгиев, който е специалист за връзки с обществеността в Областната администрация.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР