Областният управител на Пловдив направи първа крачка за модернизирането на

...
Областният управител на Пловдив направи първа крачка за модернизирането на
Коментари Харесай

Областният управител: Край на хартиения документооборот, администрацията влиза в 21 век!

Областният шеф на Пловдив направи първа крачка за модернизирането на администрацията като отстранява хартиения документооборот. За това изобретение заяви самия той с обява в обществената мрежа, видя Plovdiv24.bg . Ето по какъв начин господин Иванов изясни процеса:

Знаете ли какъв е обичайният път на всеки документ в администрацията – от най-обикновената информация до значимите решения и връзката с жителите? С една дума – неуместен. И наподобява почти по този начин:

Вие заявявате административна услуга. Без значение дали сте избрали книжен притежател или електронен път, документът се принтира (ако е постъпил електронно) или сe сканира (ако е постъпил на хартия). Документът стига постоянно до регионалния шеф в аналогов тип и в дигитален тип в електронна система. До момента резолюция е слагана единствено на хартия. После техническият помощник взема документа и вкарва резолюцията в електронната система, до която ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ ИМА ДОСТЪП през цялото време на преписката. Експертът неотложно получава задача по преписката след дигитализирането ѝ от техническия помощник, като след няколко минути чиновник на администрацията я носи в кабинета в хартия. Той работи онлайн, след това принтира, подписва и документът още веднъж отива при регионалния шеф за автограф и онлайн, и на хартия. Едва тогава, откакто регионалният шеф се подпише, документът поема по пътя към жителите и институциите - на хартия или в цифров тип.

През целия ми политически път до момента модернизацията на администрацията и вкарването й в крайник с времето е един от целите ми. Сега, когато поех административен пост, е време да се стартира отнякъде. Първата крачка е реалност.

От през днешния ден отстранявам хартиения документооборот в регионалната администрация на Пловдив. Оттук насетне всички чиновници регионалната администрация ще работят с електронен автограф през профилирана деловодна система. Областният шеф ще подписва документи единствено онлайн.

Това не е спънка в случай че заявителят на административна услуга изиска документ на книжен притежател, ние да го предоставим. Но целият вътрешен път ще е единствено онлайн. Това ще спести време, хартия и консумативи.

И най-важното - ще пречупи схващането, че администрациите могат да бъдат единствено аналогови. Не, могат да бъдат и цифрови. И в този момент ще се уверите.

Изключение от правилото “край на хартията " вършат само документите за държавен списък и тези, за които има законово условие за аналогов притежател. Когато се промени законодателството в страната, аз ще съм първият, който ще отстрани и тези хартиени документи.

Време е администрацията да влезе в 21 век, в който жителите живеят от дълго време.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР