Областният управител Кристина Сидорова се срещна с инж. Владимир Василев,

...
Областният управител Кристина Сидорова се срещна с инж. Владимир Василев,
Коментари Харесай

Областният управител обсъди изпълнението на бизнес плана на „ВиК“ ООД- Габрово с управителя на дружеството и главния секретар на Асоциацията по ВиК- Габрово 

Областният шеф Кристина Сидорова се срещна с инж. Владимир Василев, шеф на „ ВиК “ ООД- Габрово и основния секретар на Асоциацията по ВиК-Габрово Николай Колев. Те разискаха изпълнените дейности по сегашния бизнес проект на сдружението, който е признат с решение на КЕВР от 31.05.2022 година и обгръща интервала 2022-2026 година. 

Инж. Василев разясни, че в проекта е закрепена цена водоснабдителните и канализационните услуги за 2022 година, а за всяка последваща цената се индексира. Регулирането се прави по метода „ горна граница на цените “, при който КЕВР утвърждава цени за останалите години от регулаторния интервал, които се променят с инфлационен показател с понижен коефициент Х. Предвидената в проекта цена за 2023 година е 3.64 лева, която е с 14 ст. по-висока от осъщественото нарастване до 3.497 лева Така цената на ВиК услугите в региона  достига до 52% от обществената търпимост. Владимир Василев акцентира, че бизнес проекта и заложените в него планирани стойности са показани на четирите общини и на общинските препоръки в региона още преди приемането на документа. 

Изменението на утвърдените цени на ВиК услугите бе дискутирано и на публично разискване на 6 декември 2022г.  Увеличението в област Габрово е с 2.9%, като по цена ВиК услугите в региона се подреждат на 17 място от 28 области в страната. Най-висока е цената на водата в областите Разград, Силистра и Варна, където цената й надвишава 5 лева за пространствен метър.  

​Представена бе и реализацията на капиталовата стратегия на сдружението за 2022 година. За 12 месеца „ ВиК “ ООД- Габрово влага 1 076 967 лева в обществени активи, като по контракт плануваните средства са с 6 хиляди по-малко.  Със средствата са реконструирани 14 км. водопроводни и  533 м. канализационни мрежи.   

​Предстои правенето на годишна капиталова стратегия на сдружението за 2023 година след разискване с четирите общини в региона.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР