Областният управител изрази категоричната си позиция, че мястото за инвестиционното

...
Областният управител изрази категоричната си позиция, че мястото за инвестиционното
Коментари Харесай

Рисковете от изграждане на инсинератор в Гюргево обсъдиха областният управител Данаил Ковачев и кмета на Община Гюргево Адриан Ангелеску

Областният шеф изрази безапелационната си позиция, че мястото за капиталовото желание не е определено вярно, защото се намира наоколо до обитаеми места и всява напрежение измежду жителите на двата района. Ковачев увери, че той и неговият екип поддържат изцяло недоволството на жителите от Русе и Гюргево и съобщи готовността си за подпомагане посредством всички вероятни механизми за разрешаване на обстановката. Според Ковачев единствената опция за реализация на плана е при положение, че се смени местоположението на обекта, тъй че да не всява ужас измежду живеещите от двете страни на река Дунав и да не заплашва здравето на хората в трансграничния район. „ Категоричен съм, че с пълномощията, които имам ще направя всичко допустимо за разрешаване на проблема в интерес на популацията на Русе и Гюргево “, разяснява регионалният шеф. Пред кмета на Гюргево Ковачев напомни, че в края на предишния месец Регионалната ревизия по околна среда и водите в Русе даде негативно мнение по плановото предложение за апаратура за изгаряне на медицински и скотски боклуци в северната ни съседка. Припомняме, че съгласно отчета за оценката за въздействието върху околната среда е открито незадоволително изложение на капиталовото предложение както в стадиите на индустриалния развой, по този начин и на техническата инфраструктура, нужна за реализирането му до и на територията на площадката, което провокира неясноти по отношение на цялостния индустриален развой. Отчетено е, че в отчета няма данни за метода на предпазване на рисковите химични субстанции, които ще се употребяват като реагенти и/или спомагателни материали. Представената информация по фактор „ Отпадъци “ също е незадоволителна. Недостатъчно са показаните данни, заради което остават неизяснени методът на подбиране на отпадъците, вероятността от доставка на боклуци от други страни, методът и интервалът на предпазване, както и последващото отнасяне на формираната в индустриалния развой пепел. Също по този начин проект за ръководство на миризмите не е препоръчан, както и не е показана детайлна оценка на неорганизираните излъчвания на площадката.

През последните седмици Ковачев организира срещи с представители на изпълнителната власт и ги срещна в детайли с казуса. От тях той получи увещание, че ще бъдат подхванати нужните ограничения за отбрана интереса на популацията. От страна на Министерството на околната среда и водите е поискана спомагателна информация, обвързвана с запазване качеството на въздуха, както и с всички фактори, които ще окажат въздействие върху околната среда и здравето на българските жители при осъществяване на плана. „ Всички си спомняме ужаса от „ Верахим “ и нямаме право да допуснем той още веднъж да се повтори “, показа още Ковачев

От своя страна Ангелеску акцентира, че за момента няма направен разбор на въздействието на инсинератора върху здравето на хората и качеството на въздуха, макар че това е било едно от изискванията за издаване на позволение от здравните институции в Гюргево. В Гюргево са разчитали на съществувалата до неотдавна възбрана за създаване на сходни производства покрай жилищни региони. Опасенията им са нарастнали с рухването ѝ и съветниците там са дали своят вот тя да бъде възобновена, като са призовали за поддръжка депутатите и сенаторите.

Според румънски източници към този момент е било отказано на вложителите да строят в други региони на Румъния, а през март е било направено изменение на закона, което да разреши построяването му точно в Гюргево – единствено на 300 м от жилищните квартали.

В срещата участваха още заместник-кметовете на Гюргево Мариян Дамян и Йонел Мускалу, представители на тамошния Общински съвет, както и изпълнителният шеф на Асоциация „ Еврорегион Данубиус “ Лили Ганчева.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР