Областната дирекция На МВР в Ловеч, група Миграция“ и Районните

...
Областната дирекция На МВР в Ловеч, група Миграция“ и Районните
Коментари Харесай

В Ловеч все няма заявления за статут „временна закрила“ на бежанците

Областната дирекция На Министерство на вътрешните работи в Ловеч, група „ Миграция “ и Районните ръководства към момента не разполагат със заявки, нужни на бежанците от Украйна за статут „ краткотрайна протекция “, който ще им разреши да им бъде предоставено позволение за престояване и ще имат достъп до обучение и пазара на труда.

Мая Йовкова, която е приютила в дома си в Ловеч 3украински девойки и се пробва да им спомага за нужните им документи, изясни: 

„ При нашето питане по какъв начин три украински девойки, пристигнали в Ловеч в петък да бъдат регистрирани със статута „ Временна протекция “ ни се отговори, че не разполагат с такива бланки, а имат от другите заявки, на които по лично предпочитание да бъде зачеркната неверната информация „ интернационален статут “ и да напишат собственоръчно „ краткотрайна протекция “ или да попълнят документ на бял лист, с цел да бъдат регистрирани с този статут. Дори и да ни се предлага бял лист, би било редно хората, които работят в тази работа, да създадат пример, по които хората да се ориентират какво да попълнят “.

От пресцентъра на регионалната дирекция на Министерство на вътрешните работи потвърдиха, че не разполагат със съответните бланки, само че отхвърлиха изказване за какво.

От работа „ Миграция “ обясниха, че нямат инструкции по какъв начин да работят. Областният шеф Виктор Стойчев разясни по какъв начин бежанците могат да стартират работа.

„ За украинските жители, които към момента не са придобил статут „ краткотрайна протекция “ или не са подали заявление за бежански статут, не престават да си важат настоящите по българското законодателство правила за наемане на работа на непознати жители. За регистрацията на трудовия контракт е задоволително издаването на длъжностен номер от Национална агенция за приходите въз основата на документ за идентичност на непознатия жител. Той не е легитимация, а служи само за вписване на трудовия контракт “.

 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР