Област Търговище навлезе в критичната тъмночервена ковид зона. Само за

...
Област Търговище навлезе в критичната тъмночервена ковид зона. Само за
Коментари Харесай

Пищни сватби на гастарбайтери вкараха Търговище в тъмночервената COVID-зона

Област Търговище навлезе в сериозната тъмночервена коронавирус зона. Само за последните дни инфектираните с вируса са 503 на 100 хиляди души, демонстрират данните на Националния център по заразни и паразитни заболявания, заяви Българска национална телевизия.

От началото на имунизационната акция в региона са имунизирани малко над 28 000 души, като едвам малко над 13 000 души са получили втора доза.

12 са умрелите за два дни. Средно по 55 души са регистрирани с коронавирус дневно. Това е единствено част от статистиката в област Търговище. Според РЗИ-Търговище главната причина за скока на инфектираните от началото на август са множеството многочислени сватби, кръщенета и фамилни празници.

" Които бяха посетени от триста души нагоре. Имаме информация, че в някои села в Търговищко, за 30 дни са извършени 32 сватби. Тоест в центъра на селото масите, като са поставени, един месец не са вдигани въобще. Големият брой гости на тези сватби и хора, които се завърнаха най-вече от чужбина, тъй като там са неразрешени тези проведени мероприятия, част от тях са били очевидно заболели, сподели доктор Марин Йовов - основен секретар на РЗИ- Търговище.

Местните управляващи настояват, че са с вързани ръце и не могат да наложат ограничавания, до момента в който не бъде взето решение на национално равнище.

" Ограничения на локално равнище, ние говорихме и с регионалния шеф няма по какъв начин да наложим, тъй като, когато наложим ние ограничаване за заведенията, това не води до тази мярка 60 на 40, която се приема в народен мащаб ", сподели Дарин Димитров - кмет на община Търговище.

Засега болничното заведение в Търговище има запас от кревати за лекуване, както и подготвеност да се открият още за лекуване на заболели от коронавирус. В момента там се лекуват 44 души, като двама от тях са в интензивното поделение.

" От диалозите, които съм водил с сътрудниците, които работят в инфекциозно поделение 100% са неимунизирани ", сподели доктор Иван Светулков - шеф на МБАЛ-Търговище.

Според здравните управляващи в Търговище едвам в последните дни има засилен интерес към имунизация с еднодозовата ваксина на Янсен. Ваксинират се най-вече от хора, които търсят бърз метод да получат документ, с цел да пътуват в чужбина.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР