Обиски и арести бяха извършени в Перник при съвместна акция

...
Обиски и арести бяха извършени в Перник при съвместна акция
Коментари Харесай

Обиски и арести в Перник и МОСВ заради водата и боклука

Обиски и арести бяха осъществени в Перник при взаимна акция на Спецпрокуратурата, КПКОНПИ, ДАНС и Министерство на вътрешните работи поради водната рецесия. В града дойде основният прокурор Иван Гешев, който изясни, че се води досъдебно произвеждане. Видно е, че не са подхванати нужните дейности за превъзмогване на нещастието, разяснява Гешев. Той е разговарял с кмета Станислав Владимиров. Гешев даже го похвали, че направил всичко допустимо да реши колкото се може по-бързо казуса.

" Видях по какъв начин са нещата в пернишката прокуратура. Те са трагични. Предполагам, такова е ситуацията в целия град. Тук живеят и хора с дребни деца. Ние се занимаваме с аспекта на този въпрос, касаещ наказателната отговорност. Не се занимаваме с други отговорности като морална, политическа ", разясни Гешев.

Специализираната прокуратура проверява за занемареност длъжностни лица от общинската и регионалната администрация, които в интервала 2017- ноември 2019 година не са положили задоволително грижи за водопреносната и водоснабдителната мрежа в община Перник и за стопанисването на язовир " Студена ". В резултат на това са настъпили обилни нездравословни последствия, обявиха от държавното обвиняване. В хода на досъдебното произвеждане би трябвало да се обясни по кое време е бил доближат сериозният най-малко на водата в " Студена ", дали е имало и какви са водните загуби в интервала 2017-2019 година, дължащи се на амортизирани експлоатационни уреди. Разследващите би трябвало да изяснят осъществявани ли са метеорологични, хидрологични и воднобалансови оценки на язовира и в случай че да - по кое време.

Прокуратурата ревизира още дали с разрешителните за използването на водите от язовир " Студена " са пренасочвани води към други обитаеми места и промишлени консуматори, както и дали е имало нелегално разходване.

Спецслужбите ревизират дали има източване на язовир " Студена ", както и ремонта на язовирната стена. Припомняме, че през 2016 година Световната банка отпусна 32 млн. лева за главен ремонт на водоема. Тогавашният районен министър Лиляна Павлова изясни, че той ще бъде осъществен по най-съвременен прийом, като част от средствата ще са и за замяна на водопровода и ремонт на пречиствателната станция. В края на 2019 година зам.-министърът Николай Нанков съобщи, че ремонтът все оше не е изцяло завършил, без значение че срокът изтече.

Междувременно Мая Монолова разгласи в радиоинтервю, че Държавното дружество " Управление и стопанисване на язовири " първо си е купило 30 нови автомобила за към 1 млн. лева, вместо да разгласи поръчки за незабавен ремонт на 418 рискови водоема, за което страната му отпусна 500 млн. лева

По информация на пернишки медии някогашната регионална шефка на Перник Ирена Соколова е задържана, а жилището й е било обискирано. Тя населява баровския комплекс " Анастасия " в квартал " Гоце Делчев " в София. Жилищата са благосъстоятелност на строителните бизнесмени Барбукови, с които Соколова е в близки връзки.

Управителят на ВиК в Перник Иван Витанов също е бил арестуван сутринта в дома му и откаран в Столична дирекция на вътрешните работи, оповестява уеб сайтът Фрогнюз. Той трябваше да бъде освободен като шеф на общото заседание на сдружението през днешния ден. Прокуристът на водното сдружение инж. Камен Каменов беше извикан за разпит в Националното разследване.

Домът на екскмета Вяра Церовска от ГЕРБ в Брезник също е бил претърсен. Обиски са осъществени и в постройката на ВиК и Областната администрация. От Министерство на вътрешните работи отхвърлиха да дадат информация за арестите. Гешев посочи, че до края на деня ще бъдат разпитани над 30 очевидци.

Разпити на очевидци, претърсвания имаше и в Министерство на околната среда и водите поради вноса на отпадък от Италия. В началото на седмицата Гешев разпореди на министъра на вътрешните работи Марин Младенов и на ръководителя на ДАНС Димитър Георгиев да правят взаимни инспекции за съблюдаване на Закона за ръководство на отпадъците и на Закона за запазване на околната среда от притежателите на боклуци. Тогава от прокуратурата прецизираха, че инспекцията би трябвало да откри всички " притежатели на боклуци ".

По обяд екоминистърът Нено Димов беше отведен в спецпрокуратурата за разпит, а домът му беше претърсен. Премиерът Бойко Борисов отхвърли да каже дали ще снеме доверието си от него и от районния министър Петя Аврамова. Той уточни, че има тематики, които са предмет на Коалиционния съвет, а директно назначените от ГЕРБ министри няма да разяснява, до момента в който не види обвинителните актове.

До акцията през вчерашния ден се стигна след откриването на нарушавания в съхранението и преработката на боклуци от Италия в Плевен и Враца. Проверява се и дали боклуците не са свързани с италианската мафия. В началото на декември карабинерите в Милано задържаха противозаконен товар от 815 т отпадък, предопределен за България. Открити бяха 582 бали боклуци, натоварени в 17 вагона, а комерсиалната им стойност се изчисляваше на 130 хиляди евро.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР