Обилни снеговалежи в Гърция и Турция продължиха да смущават всекидневния

...
Обилни снеговалежи в Гърция и Турция продължиха да смущават всекидневния
Коментари Харесай

Сняг парализира Истанбул и Атина

Обилни снеговалежи в Гърция и Турция продължиха да смущават всекидневния живот в двете страни и през днешния ден, съобщи Агенция Франс Прес. Затруднено е уличното придвижване в Атина и в Истанбул, както и въздушния трафик на турското летище, едно от най-натоварените Европа.

На два самолета беше позволено да кацнат в Истанбул през днешния ден сутринта. Но ситуацията остана хаотичо до обяд, откакто излитанията и кацанията бяха спрени предния ден.

Главната турска самолетна компания " Търкиш еърлайнс " (Turkish Airlines) разгласи, че полетите й от Истанбул няма да се възобновят до среднощ във вторник.

Снимки, споделени в обществените мрежи, демонстрират пасажери, които спят на фотьойли или на земята в терминалите.

„ Видях дами на 70 или 80 години, принудени да прекарат нощта на пластмасов стол, без одеяло, без вода или храна и без да знаят къде да отидат “, написа в Туитър пътничка, която показа още, че е „ безусловно отвратена “.

Пътищата в югозападната част на Турция към провинциите Анталия и Мугла останаха затворени за придвижване през днешния ден, до момента в който в няколко провинции бяха оповестени неработни дни, като се изключи главните услуги.
 Турци се разхождат по снега пред Синята джамия в центръ на Истанбул през днешния ден. Снимка АП/БТА

В прилежаща Гърция агломерацията на Атина, както и няколко града в центъра на страната се разсъниха през днешния ден под дебело снежно одеяло, принуждавайки държавното управление да разгласи вторник и сряда за неработни дни в региона Атика и на някои покрити със сняг острови.

През нощта на понеделник против вторник 3500 водачи трябваше да бъдат евакуирани, откакто бяха заклещени на околовръстния път на Атина от " извънреден " снеговалеж, съгласно министъра на гражданската отбрана и изменението на климата Христос Стилианидис.

Одеяла, храна, бутилки с вода бяха раздадени на водачите, доста от които трябваше да изоставят транспортните си средства на заснежения път, защото температурата падна под нулата.

Някои ядосани автомобилисти се обадиха на радиостанции, с цел да изразят " своя яд " и да подлагат на критика държавното управление и компанията, стопанисваща околовръстния път за " този безпорядък ".

В Туитър под специфичен хаштаг #AttikiOdos се появиха апели хората да съдят компанията " Атики одос " (Магистрала Атика) за това че са платили магистралната такса, само че пътят и бил блокиран заради липса на снегорини.

„ Евакуациите не престават на Атики одос “, сподели през днешния ден сутринта Стилианидис, който както предходния ден се „ извини “ за случаите на 70-километровия околовръстен път, който обслужва най-много летището в Атина.

Министърът обаче приписа отговорността на ръководещото сдружение, което " не съумя да поддържа тази доста натоварена ос отворена ".

Компанията също се извини за тези „ невиждани произшествия “ на главния заплатен път, само че акцентира, че „ проблемите с трафика (...) се дължат или на повреди на транспортни средства, или на неналичието на опит на водачите, някои от които се уплашиха “.

Под напън от държавното управление " Атики одос " даде обещание 2000 евро обезщетение за кола, заседнала на ръководената от нея автомагистрала.

Прокуратурата в Атина е почнала следствие, с цел да търси отговорност за " разстройствата и възпрепятстването на придвижването ", съгласно правосъден източник.

Околовръстният път и другите съществени оси на столицата останаха затворени за придвижване през днешния ден, а токът спря в няколко квартала на Атина. Движението на рейсове и тролейбуси също е спряно по улиците на гръцката столица, осеяни с клони на дървета и заснежени коли.

Морският превоз също беше пресечен и връзките от Пирея, основното пристанище на Атина, с островите бяха прекъснати заради мощни ветрове.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР