Обикновено грипната епидемия започва в 40-ата седмица на едната година

...
Обикновено грипната епидемия започва в 40-ата седмица на едната година
Коментари Харесай

Антония Първанова: Коронавирусът се развива като всеки сезонен грип и очаквам да приключи в 20-ата седмица на годината

Обикновено грипната зараза стартира в 40-ата седмица на едната година и приключва към 20-ата на идната. Така мисля, че ще стане и с ковид. Това сподели в „ Късното шоу на Слави Трифонов “ по „ 7/8 ТВ “ някогашният евродепутат доктор Антония Първанова

„ Моето мнение е, че през цялото време бяха позволени неточности, които доведоха по-късно до последствия, прекомерно сложни, с цел да бъдат преодолени бързо. Това е шеста зараза от ковид в света. Първата е била някъде към 1100-ата година Последните две са били някъде 2002/03 и 2012/13 година През 2002/03 се допуска, че ще бъде доста тежка зараза, само че от нея се заразяват 8098души и почиват 775 в целия свят.

Тоест не се стига до средата. 2012/13 година се заразяват 1000 души, от които почиват 400. Смъртността е висока, само че въпреки всичко овладяна. Тези две епидемии протичат доста локализирано и самият ковид по никакъв метод не дава съображение да се смята, че той е толкоз злотворен, колкото този, който е в този момент. Сега стигаме до една забавна зараза през 2009 година Тогава аз бях евродепутат и цялата тази политическа икономическа здравна стихия, обвързвана с епидемията протече пред очите ми и бе на път да сътвори голям безпорядък в цяла Европа. Тази зараза беше от Свински грип. Тогава се заразяват към 1,5 милиарда души, или 21 % от популацията. Почиват 575 400 души в света. Много повече от това, което е в този момент. Всяка година в света тежко се разболяват от елементарен сезонен грип сред 3 и 5 милиона души и към 300 до 500 милиона души въобще с по-леките форми. Разбира се от тях умира и една част  – в Европа към 70 000 годишно, а в България – към 1500-2000 души годишно от елементарен сезонен грип.

И в този момент идваме до забавното. През 2009 година СЗО се опита да разгласи пандемия, тъй като броя на инфектираните и броя на умрелите растеше. Смени си 1-2 пъти формулировката и дефиницията, с цел да може да го разгласи и направи по този начин, че да има един експертен съвет, който когато има необятно разпространяване на грипоподобно заболяване, което визира доста страни в света и съставлява риск за здравето, този експертен съвет да посъветва СЗО да разгласи пандемия. Тогава в Екологичен потенциал се развихри същинска стихия и се желаеха доказателства за какво се постанова това да се прави.

Защото по едно и също време с предложение за оповестяване на пандемия пристигна и предлагането на СЗО целият Европейски Съюз да сътвори складова база за ваксини, бързо да бъде финансирано създаването им. Ставаше въпрос за стотици милиони ваксини. Страна като Франция закупи 90 милиона ваксини, с цел да имунизира 45 милиона души по два пъти – цялото си възрастно население 60+, както и хора, които работят в опазването на здравето,  служители на реда и всички държавни чиновници. Тогава просто свърши грипа и не се наложи да се поставят тези ваксини. Освен това хората отхвърлиха, тъй като не усещаха, че е рисково и нужно. Обявиха пандемията през юли, когато беше свършило. Смъртността от този грип е толкоз колкото и от всеки сезонен грип. А в този момент сезонният грип е с повече жертви. За 2017 година са умряли 1482 души. Сега от ковид са умряли 61″, описа тя.

Първанова призна, че след абсурда от 2009 година е инициирала група от евродепутати да изискат следствие. „ Журналисти излязоха с данни, че огромна част от специалистите от експертната група са финансирани от фармацевтични компании, които създават ваксини. Част от министрите на опазването на здравето подадоха оставки, нашият също, генералният шеф на СЗО и той подаде оставка, а имунизациите по този начин и не се използваха “, добави тя.

„ Сега всъщност по какъв начин се развива сегашната пандемия. Прави усещане, че всяка грипна зараза, безусловно всяка, стартира през 40-та седмица на миналата година и завършва в 20-ата седмица на идната година. През това време се получава пик на заболеваемостта, който е някъде от 5-ата до 15-ата седмица Ако сложите кривата на протичането на коронавирусната зараза тя тъкмо съответствува с кривата на епидемията от грип. И това не съм го направила аз, а Европейския център за предварителна защита и надзор на болесттите. Това, което ще се случи, откакто се съберат задоволително епидемиологични данни, е, че ще се види, че епидемията от короанавирус с огромна възможност ще завърши по този начин както завършват грипните епидемии – някъде към 20-та седмица, или края на месец май.

Случаите до тогава ще намалеят доста. Тази зараза е присъща с огромния брой заразоносители. В началото те не бяха известни. Колкото повече време минава, толкоз повече се откриват. Те са доста, те са 20 %, или всеки пети. Във вашето студио е всеки пети, без да знаят. Те популяризират болестта, само че 97 % от случаите са доста леки. Само 3 % от случаите са тежки и от тях единствено 2-3 % приключват летално. Да, тъпо е, само че хора не умират за първи път от затруднения на грип. Преди първия разгласен случай с ковид у нас на 8 март също има умряли от елементарния грип. Тогава имаше три грипни ваканции, три пика.

Броят на заболелите е станал 262 на 10 000. В същото време на тази пета седмица, която е пик на грипната зараза, внезапно на идната седмица няма нито един болен от грип, само че стартира да има заболели от ковид. Това значи, че ковид има в Европа много преди началото на март. И това се удостоверява към този момент от водещите епидемиологични екипи на едни от най-големите университет в света. Те удостоверяват, че в Европа и в Съединени американски щати вирусът се демонстрира от края на декември до началото на януари. Защо? Защото в случай че трябваше да има съответни ограничения, когато се знае, че има към този момент ковид в Ухан и в Китай, и хората прекалено много пътуват, можеше да се подхващат такива ограничения да се следи кои биха показали такава симптоматика. И вместо да е изчака хубаво епидемията да болести голяб мрой хора, трябваше през цялото време тези, които демонстрират симптоматика, да бъдат тествани или най-малкото изолирани до момента в който се откри от какво са заболели.

В България първите оповестени случаи  са в Плевен и Габрово. Ако тогава тези хора, техните контактни, с интензивно епидемиологично следствие, по този начин както се прави по учебник от стотици години, тъй като първата зараза е разказана от Хипократ 412 година преди Новата епоха, въпреки всичко медицината не съществува от както имаме тука Национален действен щаб. Ако тези хора бяха изолирани с дребен периметър на огнището, най-вероятно нямаше да има такова разпространяване на болестта в цялата страна. Бих желала да поздравя Националния действен щаб, че стартира да поправя позицията си и държанието си най-много. От начало всички сме изолирани и заключени у дома. Но периметърът на страната е огромен, ние се движим в нея – срещаме се с близки, с сътрудници, със съседи, вървим до магазина, това е на територията на цялата страна.

Твърде доста хора се движат по този начин. Ако обаче периметърът се стесни, и в случай че вие се движите във вашия блок и кварталче, тогава епидемията ще бъде по-бързо овладяна. Как щабът си поправя ограниченията? Първо се опита да блокира Банско. Виждаме, че някъде за към 2 седмици завърши с епидемията в Банско. Това е локализирано огнище. След това са двата ромски квартала в София. Сега в Брестница. Добрата вест е, че този вирус по някакъв начи бързо се разпада и освобождава от съставените елементи, които го вършат доста нападателен във връзка с смъртността “, разяснява Първанова.

„ Четох едно проучване, че са четири варианта. Първият е вариант А, който е регистриран в Австралия, след това заразява Съединени американски щати. Той мутира и се трансферира в Ухан, и заразява Китай и цяла Азия като вариант B, след това се трансферира в Европа и заразява като вариант C. Възможно ли е един вирус да мутира толкоз бързо през няколко континента и да се трансформира в три варианта, към този момент има и четвърти.

В Ухан се изолираха на 9 януари, а на 9 март споделиха, че са завършили с епидемията. Това са 9 седмици. Излезе едно проучване на един израелец, който е доста добър по математика и статистика. Той споделя, че всяко едно огнище завършва сред 6 и 8 седмици. Защо не го направихме първоначално? В края на май това ще завърши. Най-веротяно ще има и опашка след края на май. Но хората ще се демотивират. Когато налагащите ограничения виждат, че няма късмет дисциплината да бъде продължена с каквито и медийни даже ограничения да бъде налаган боязън, а боязън и суматоха и безпорядък несъмнено се постановат през цялото време. Сега явно е, че нещо като не може да се удържи, ще би трябвало да се вдигне блокадата. Като се вдигне, хората ще се демотивират да се имунизират, заради което моите упования са, че през октомври още веднъж ще има зараза. Дотогава несъмнено и ваксина ще има по-успешна. И тогава ще се направи най-големият и сериозен опит да се приложи всеобща имунизация. За да може да бъдат защитени хората от заразяване. Виждаме, че навременната огнищна изолираност е единственото, което прави работа “, добави Първанова.

„ Видовден постоянно идва и отговорност постоянно се понася по един или различен метод. Но пътят на парите би трябвало да бъде следван. Има доста въпроси, на които би трябвало да се отговори. Съсипването на стопанската система, съсипването на обществения живот, нарушаването на фамилния живот, на толкоз доста хора сега са изплашени, децата са изплашени. Много хора сега дотам са паникьосани, че даже и да се появят десетки научни доказателства те ще бъдат затруднени да повярват. Първият извод от тази обстановка е, че във всеки подобен случай дейностите би трябвало да почиват на просвета, а не на суматоха. Вторият извод е, че всички ние би трябвало да сме извънредно бдителни във връзка с решенията, които се вземат и касаят живота ни, финансовото ни положение, и би трябвало да се търси отговорност “, съобщи още някогашният евродепутат.

PETEL.BG

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР